Sajam poljoprivrede u NS od 14. do 20. maja

Izvor: B92, 05.Maj.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam poljoprivrede u NS od 14. do 20. maja

Beograd -- Na Novosadskom sajmu od 14. maja do 20. maja biće održan Međunarodni poljoprivredni sajam na kome će se predstaviti 1.500 izlagača, najavili su organizatori.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je na konferenciji za novinare da će to ministarstvo finansijski podržati izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, kao i Nacionalnu izložbu stoke na tom sajmu.

Ona je ocenila da je izložba stoke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prepoznatljiva u regionu i ocenila da je to pravo mesto da se pokaže potencijal Srbije u stočarstvu.

Bogosavljević Bošković je najavila i da će 14. maja u okiru sajma biti održana i velika konferencija Italija-Srbija o agrobiznisu, voćarstvu, organskoj proizvodnji i izrazila očekivanje da će biti pronadjene mogućnosti za zajedničku saradnju.

Na sajmu će, kako je najavila, biti predstavljeni i rezultatati rada Ministarstva poljoprivrede.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da će se na sajmu predstaviti izlagači iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici i iz oblasti agrara i drugih privrednih grana.

Kako je dodao, ove godine biće veće učešće izlagača iz Kine, koji na sajam dolaze drugi put.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da će Italija ove godine biti zemlja-partner sajma i ocenio da je ta zemlja dosta prisutna u poljoprivredi Srbije, na primer u proizvodnji kvalitetnih organskih proizvoda.

On je naglasio i da Italija ima izvoz poljoprivrednih proizvoda od 37 milijardi evra godišnje, a da je cilj vlade da do 2020. godine izvoz bude u vrednosti 50 milijardi evra.

Proizvodnja vina te zemlje, kako je rekao, godišnje dostigne 49 miliona hektolitara.

"Sve ovo su razlozi zbog kojih je Italija ove godine zemlja-partner na Sajmu poljoprivrede", istakao je on.

Na sajmu će se predstaviti 16 italijanskih firmi u okviru Italijanskog paviljona u hali 1, a italijanska gastronomija biće predstavljenja kroz kurs namenjen studentima turizma.

U okviru kolektivne izložbe Italije u hali 1 predstaviće se kompanije koje proizvode mašine i opremu za prehrambenu industriju, mašine za proizvodnju peleta, sisteme za navodnjavanje, spalionice za životinjski otpad, priključne poljoprivredne mašine, opremu za stočarstvo i sadnice voća i vinove loze.

Italijanski paviljon na sajmu će, kako je najavljeno, posetiti 50 privrednika iz svih zemalja balkanskog regiona.

Kolektivno učešće italijanskih firmi na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu četvrti put zaredom organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, kancelarija u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.