Sa novom deponijom postajemo lideri

Izvor: B92, 03.Maj.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa novom deponijom postajemo lideri

Sva dokumentacija za raspisivanje javnog poziva za izbor koncesionara za novu regionalnu deponiju južno od Niša je spremna.

Direktor Republičke razvojne agencije u Nišu Bojan Avramović se nada da će već u septembru biti potpisan i ugovor koji označava početak rokova u izgradnji.

Nova deponija biće napravljena na lokaciji Keleš u Doljevcu, i pokrivaće Niš i još sedam opština tog dela Srbije.

Nakon sutrašnje sednice Gradskog veća, rok za raspisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javnog poziva je 15 dana, rekao je Avramović Tanjugu.On je naglasio da je davanje koncesija najkomplikovaniji postupak pokretanja investicija i da je ovde reč o približno 70 miliona evra.

"Ovo je naveća investicija u našoj zemlji koju ne radi vlada i najveća investicija u ovom sektoru na Balkanu" rekao je Avramović.On je dodao da je tehnologija koja će biti primenjena u Nišu do sada urađena samo u Kanadi.

Planirano je da nova deponija ukine ili svede na minimum deponovanje otpada. "Svi ponuđači učestvovaće na konkursu sa rezultatima tehnologija kojima raspolažu, a najbitniji kriterijum biće stepen zagađenja životne sredine" rekao je Avramović. Nova deponija će biti praktično u produžetku postojeće deponije.

"Po prestanku rada stara deponija će ući u projekat sanacije i rekultivacije. Obezbedili smo sredstva za izgradnju prečišćivača za otpadne vode", precizirao je Avramović.

On je naglasio da će izgradnja nove i sanacija stare deponije u Nišu doneti rešenje problema žiteljima Belotinca i još tri okolna sela koji će dobiti pijaću vodu, a kanal kojim prolaže otpadne vode sa deponije biće izmešten sa njihove teritorije.

Prema sadašnjem planu grada Niša i Republičke razvojne agencije, novu deponiju Niš bi trebalo da dobije za dve i po godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbor koncesionara nove deponije za osam opština na jugu Srbije

Izvor: Blic, 03.Maj.2015

Direktor Republičke razvojne agencije u Nišu Bojan Avramović najavio je da je spremna dokumentacija za raspisivanje javnog poziva za izbor koncesionara za novu regionalnu deponiju...Predviđeno je da se deponija napravi na lokaciji Keleš u Doljevcu u naredne dve i po godine i da pokrije Niš i sedam...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.