STO zvanično prihvatila članstvo Kazahstana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2015, 04:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STO zvanično prihvatila članstvo Kazahstana

Svetska trgovinska organizacija (STO) zvanično je danas prihvatila članstvo Kazahstana u toj organizaciji, čime je stavljena tačka na gotovo dve decenije pregovora.

Na sastanku u sedištu STO u Ženevi, generalni savet te organizacije je prihvatio uslove o članstvu Kazahstana, dok je kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev pozdravio, kako je rekao, nove horizonte koje će članstvo u STO omogućiti najvećoj privredi centralne Azije, prenosi agencija Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Kazahstan je, kako navodi francuska agencija, pristao na niže carine i preduzimanje dodatnih koraka radi privlačenja stranih investitora, ali je industrijska i poljoprivredna proizvodnja te države i dalje relativno slaba, kao posledica prekomernog oslanjanja na prihode od nafte, ocenjuje Frans pres.

Kazahstan je 1996. godine počeo pregovore o pristupanju STO, koji su, međutim, u više navrata bili prekidani zbog članstva Kazahstana u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, koja je pod kontrolom Rusije.

Nakon formalnog potpisivanja i procesa ratifikacije, Kazahstan će postati 162 članica STO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.