SAD Nemačkoj: Isporučite nam menadžere VW

Izvor: B92, 22.Jun.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD Nemačkoj: Isporučite nam menadžere VW

SAD traže širom sveta menadžere Folksvagena koji su umešani u skandal s manipulisanjem izduvnih gasova kod dizel motora.

Nemački mediji prenose da je raspisana Interpolova poternica za petoricom čelnih ljudi kompanije i očekuju od Nemačke da ih isporuči.

Bivšim rukovodiocima VW preti pet godina zatvora.

Inače, zasada u Nemačkoj niko nije uhapšen zbog ovog skandala.

Američke vlasti su u septembru 2015. godine otkrile da je Folksvagen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dizel vozila ugradio softver koji tokom testiranja smanjuje emisiju štetnih gasova, koja se tokom stvarne vožnje povećava i do 40 puta u odnosu na nivo sa testiranja, a znatno se poboljšavaju i performanse vozila.

Odgovorni u Folksvagenu terete se za kršenje propisa o zagađenju životne sredine, kreiranje ilegalog softvera za lažiranje i prikrivanje podataka o emisiji gasova, kao i za uništavanje kompjuterskih fajlova sa dokazima. Folksvagen je zbog otkrivenog skandala pristao na poravnanje od 15 milijardi dolara sa američkim vlastima i kupcima automobila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.