Rusija dobila tender u Egiptu

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2011, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija dobila tender u Egiptu

05.11.2011. -

Rusija je dobila međunarodni tender za isporuke žita, koji je raspisala kompanija za državne kupovine Egipta. 120 od 180 hiljada tona, neophodnih Egiptu, biće kupljeno od ruskih dobavljača.

Taj tender je bio treći u toku dve nedelje dana. Rusija je pobedila u dva od tri. Kako su saopštili tržišni operatori, prilikom prvog tendera problemi prevoza žita u luke i privlačnija cena ukrajinskog žita su omogućili Ukrajini da dobije prvi tender.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
Komentar predsednika Ruskog saveza žitarica Arkadija Zločevskog.

Ranije je Rusija pobeđivala na svim tenderima u Egiptu, imamo dobar potencijal. Ovog puta je Ukrajina ponudila cenu nižu od ruske.

Argentina, koja je takođe učestvovala u egipatskom tenderu, iskoristila je taktiku dampinga, predloživši najnižu cenu za tonu – 244,7 dolara. To je za 3 dolara niže od minimalne cene, koju je mogla da predloži Rusija.

Na poslednjim oktobarskim i novembarskim tenderima argentinsko žito stalno prisustvuje, cene ga niže od ruskih predloga. Međutim, glavni urednik poljoprivrednog informativno-analitičkog portala Majk Verdin smatra da Argentina za sada nije u stanju da konkuriše Rusiji jer su Argentinci imali sasvim drugi cilj.

Od strane Argentine je to odlična reklama. Ona nije imala šansu da pobedi u tenderu zbog visoke cene frahta – za 25 dolara veće od ruske. Međutim, Argentina je demonstrirala svetu da je njeno žito jeftino i pristupačno.

Pobeda Rusije je bila očigledna, - kaže Arkadij Zločevski.

Da je Argentina mogla da ponudi još manju cenu, fraht bi poništio takav predlog. Tu je Rusija konkurentnija zbog geografskog položaja.

Prema podacima kompanije za državne kupovine Egipta, cena ruskog žita će iznositi 252,5 dolara za tonu, ukrajinske 247, 9 dolara. Isporuke žita će biti ostvarene u januaru 2012. godine. Osim toga, kompanija za državne kupovine Egipta je potvrdila visoki kvalitet ruskog žita, koji odgovara svim standardima.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/CIMMYT/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.