Rod pšenice 2,4 miliona tona, blagi rast cene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2015, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rod pšenice 2,4 miliona tona, blagi rast cene

Rod pšenice, čija je žetva počela, procenjuje se na 2,4 miliona tona, a ovo je godina koja obećava blago uzlaznu cenu, izjavio je Tanjugu direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

"Žetva pšenice je počela prošle srede, trajala je svega dva dana, pa je bila prekinuta kišama koje su se završile sa vikendom i juče su kombajni već bili ozbiljnije na njivama... S obzirom na lepo vreme očekujem da će to danas biti još intenzivnije", kazao je Saković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Imajući u vidu da imamo veliki broj kombajna, ako nas vreme posluži, žetva će vrlo kratko trajati, dodao je Saković.

On je podsetio da je pšenica u Srbiji jesenas posejana na 580.000 hektara, što je približno kao prethodne godine.

"Prinosi bi mogli da budu nešto bolji nego u prošloj žetvi, a nadamo se i kvalitet, što i prve analize pokazuju", istakao je Saković.

Ovogodišnji rod pšenice se procenjuje na 2,4 miliona tona, a poznato je da Srbiji treba 1,5 miliona tona, što znači da taj višak možemo da izvezemo, rekao je Saković.

U ovu žetvu smo ušli sa 350.000 tona prelaznih zaliha, pa za izvoz možemo imati oko 1,3 miliona tona, zaključio je Saković.

Kada je reč o otkupnoj ceni pšenice, cene su različite na tržištu jer se radi o prvim danima žetve, ali ona uglavnom iznosi nešto više od 17 dinara za kilogram, računajući i porez na dodatu vrednost (PDV), dok cena trgovanja između pravnih lica nije još uvek formirana, naveo je Saković.

On je objasnio da će ta cena biti poznata posle smeštanja robe u silose i isključivo će zavisiti od kretanja na međunarodnom tržištu i regionu.

Saković je kazao i da su se u prethodnih nedelju dana na međunarodnom tržištu desile promene koje bi mogle ići na ruku domaćim proizvođačima, jer su nepovoljne vremenske prilike uticale na umanjenje prinosa pšenice u svetu.

"Za razliku od prethodne dve godine, kada smo imali relativno nisku cenu u svetu sa nekim malim trendovima iskakanja iz tog okvira, ovo je godina koja obećava blagu uzlaznu cenu", kazao je Saković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rod pšenice 2,4 miliona tona, blagi rast cene

Izvor: Kamatica.com, 02.Jul.2015

Rod pšenice, čija je žetva počela, procenjuje se na 2,4 miliona tona, a ovo je godina koja obećava blago uzlaznu cenu, izjavio je Tanjugu direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković. "Žetva pšenice je počela prošle srede, trajala je svega dva dana, pa je bila prekinuta kišama koje su...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.