Referentna kamata 15,75 odsto

Izvor: B92, 29.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referentna kamata 15,75 odsto

Beograd -- Monetarni odbor NBS zadržao je referentnu kamatnu stopu na 15,75 odsto i ocenio da će u julu doći do pada inflacije.

Refererentna kamatna stopa nije promenjena od maja ove godine

Posle rekordno visoke inflacije u drugom kvartalu godine, Monetarni odbor je procenio da će efekat restriktivne monetarne politike, koja se odrazila i na jačanje dinara, biti niža stopa inflacije već u julu.

Smanjenju inflacije u narednom periodu doprineće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pad svetskih cena nafte, kao i značajno smanjenje cena poljoprivrednih proizvoda, zbog čega Monetarni odbor nije povećao restriktivnost monetarne politike, iako su inflatorna očekivanja i dalje visoka.

U situaciji kada ključni eksterni faktori počinju da doprinose stabilizaciji cena, NBS smatra da je od izuzetne važnosti da fiskalna politika ne utiče na rast agregatne tražnje i da budžet ostane u neizmenjenim, prvobitno planiranim okvirima za ovu godinu, navedeno je u saopštenju.

Referentna kamatna stopa u januaru iznosila je 10,75 odsto, da bi krajem februara bila povećana na 11,5 odsto zbog rasta inflacije, a već u martu uvećana je za dodatnih tri procenta na 14,5 odsto.

Već 24. aprila referentna kamata povećana je za 0,75 procentnih poena, na 15,25 odsto zbog visokih inflatornih očekivanja, porasta plata u javnom sektoru i političke neizvesnosti.

Monetarni odbor je 28. maja povećao je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na 15,75 odsto i od tada nije menjana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Referentna kamata nepromenjena

Izvor: RTS, 29.Jul.2008

Monetarni odbor Narodne banke Srbije, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 15,75 odsto i ocenio da će restriktivna monetarna politika dovesti do pada inflacije u julu. Posle rekordno...

Nastavak na RTS...

Referentna kamata NBS i dalje nepromenjena

Izvor: Mondo, 29.Jul.2008

Monetarni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na 15,75 odsto, uprkos rekordno visokoj stopi inflacije u drugom tromesecćju ove godine.

Nastavak na Mondo...

Referentna kamatna stopa ostaje nepromenjena

Izvor: Poslovni magazin, 29.Jul.2008

Monetarni odbor Narodne banke Srbije je, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na dosadašnjem nivou od 15,75 odsto.Monetarni odbor procenjuje da će, posle rekordno visoke inflacije u drugom tromesečju ove godine, efekat restriktivne monetarne...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.