Recesija se nastavlja šestu godinu za redom

Izvor: Capital.ba, 23.Nov.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recesija se nastavlja šestu godinu za redom

ZAGREB, Recesija u Hrvatskoj se nastavlja šestu godinu za redom, a najavljuje se još lošija ekonomska situacija. „Rast izvoza i dobra turistička sezona nisu uspjeli nadoknaditi slabost investicija i potrošnje, pa je hrvatska privreda, procjenjuje se, pala i u trećem ovogodišnjem tromjesečju, već 12. kvartal zaredom„, objavio je jutros HRT dodajući da će Državni zavod za statistiku objaviti krajem naredne sedmice prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << HTV prenosi kako  je osam makroekonomista, koji su učestvovali  u anketi Hine, procjenilo u prosjeku da je privreda pala za 0,7 odsto na godišnjem nivou. „Pritom svi očekuju pad – u rasponu od 0,4 do 1 odsto. Pokažu li se njihove procjene tačne, bio bi to nešto blaži pad privrede nego u drugom tromjesečju, kada je pao 0,8 odsto„, objavio je HRT dodajući da tržište rada i dalje obilježava pad zaposlenosti. Uz visoki nivo pesimizma i nastavak procesa razduživanja stanovništva to ograničava rast lične potrošnje. „Makroekonomisti u trećem tromjesečju očekuju i daljnji pad investicija, na što, među ostalim, upućuje pad građevinske aktivnosti. Prema podacima DZS-a, u prvih osam mjeseci građevinski su radova prema izvornim indeksima pali za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine. Očekujemo nastavak pada investicija, što potvrđuju podaci iz građevinarstva koje se i dalje nalazi u dubokoj recesiji. Osim toga, ne uočavamo ni poboljšanja u poslovnom okruženju, a ni u izgledima za narednu godinu, što uvelike ograničava potencijalne investicije“ navodi se u anketi Hine koju prenosi HRT. Podsjeća se da su  međunarodne institucije u međuvremenu povećale procjene pada hrvatske privrede u ovoj godini. Tako je nedavno Evropska komisija procijenila da će pad BDP-a iznositi 0,7 odsto, a ne 0,6 odsto, koliko je očekivala prije. Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je, procjenu pada hrvatske pruivrede u ovoj godini sa 0,6 na 0,8 odsto. „To znači da se recesija nastavlja šestu godinu zaredom, a kao jednu od ključnih kočnica rasta makroekonomisti navode fiskalno prilagođavanje, koje od Hrvatske traži Evropska komisija“, zaključuje se na kraju.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Za ekološku zaštitu u BDP-u Srbije 0,7 odsto

Izvor: Ekologija.rs, 24.Nov.2014, 09:33

Prosečno godišnje učešće troškova za zaštitu životne sredine u bruto domaćem proizvodu (BDP) u periodu od 2006. do 2013. godine iznosilo je 0,7 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS)...Vrednost troškova za zaštitu životne sredine u 2013. godini bila je 2,3 puta veći...

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.