Raste jaz između bogatih i ostalih

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste jaz između bogatih i ostalih

Njujork -- Nerazvijene zemlje zabeležile su napredak između 2000. i 2008, ali iako će se taj trend nastaviti, i dalje će rasti jaz izmedju njih i ostalih zemalja sveta.

Jaz u razvoju između nerazvijenih i drugih zemalja još brže raste, ukazuje se u objavljenom izveštaju UN "Ugovor za inkluzivni rast i prosperitet".

"Nedostatak strukturnih transformacija u ekonomijama nerazvijenih zemalja i njihova dalja zavisnost od sirovina i poljoprivrede, glavni su pokazatelji njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rastuće marginalizacije", piše u tom dokumentu.

Ekstremno siromaštvo samo je skromno smanjeno između 1990. i 2007. godine, ukazuju UN. "Ne samo da se broj ljudi koji živi sa manje od dva dolara dnevno u siromašnim zemljama nije značajnije smanjio od 1990, već i dalje tako živi 75 odsto njihovog stanovništva", navodi UN.

Smanjenje smrtnosti dece je značajno, ali i dalje u velikoj meri zaostaje za napretkom u toj oblasti u manje siromašnim zemljama.

Korišćenje interneta u svetu sedam puta je uvećano između 2000. i 2008. godine, ali ne i u nerazvijenim zemljama.

Više od 17 odsto celokupnog stanovništva zemalja u razvoju bilo je 2008. povezano na internet, a samo 2,2 odsto u nerazvijenim zemljama, ukazuju UN u izveštaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: Raste jaz između bogatih i siromašnih

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Mar.2011

Nerazvijene zemlje sveta zabeležile su napredak između 2000. i 2008. godine, ali iako će se taj trend nastaviti u narednih deset godina, i dalje će rasti jaz između prihoda tih i ostalih zemalja sveta, piše u izveštaju UN. Jaz u razvoju između nerazvijenih i drugih zemalja još brže raste,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sve veći jaz između najsiromašnijih i ostalih država

Izvor: Šumadija Press, 30.Mar.2011

Jaz u bogatstvu između najmanje razvijenih i ostalih zemalja sveta se poslednjih decenija širi i taj trend će se nastaviti, ukoliko se ne krene u obračun sa strukturalnim slabostima koje su uzročnici ovakvog stanja.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.