Raj za pranje novca - gastronomija i hotelijerstvo

Izvor: B92, 22.Apr.2016, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raj za pranje novca - gastronomija i hotelijerstvo

Slučajevi povezani s pranjem novca u Nemačkoj su mnogo rašireniji nego što se to očekivalo.

Oni sa na godišnjem nivou kreću od oko 100 milijardi evra, proizlazi iz izveštaja ministarstva finansija.

"Celokupni volumen pranja novca u finansijskom sektoru i van njega se godišnje kreće oko 100 milijardi evra, što je dvostruko više od sume od koje se dosad polazilo', proizlazi iz studije univerziteta Hale-Vitenberg, rađene po nalogu nemačkog Ministarstva finansija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Samo se na području trgovanja nekretninama i umetninama godišnji broj delikata procenjuje od 15 do 28 hiljada slučajeva.

'Posebno su osetljiva područja u kojima se obrće mnogo gotovine, poput gastronomije i hotelijerstva', kaže profesor Kai-D. Busman.

Studija je pokazala da je Nemačka, kao atraktivno investiciono tržište, posebno primamljivo za operacije pranja novca. Veliki deo opranog novca potiče iz inostranstva.

Studija predlaže bolju koordinaciju kontrole. Promet novca koji ne spada u finansijski sektor je, za razliku od finansijskog sektora tj. banaka i kreditnih instituta koje kontrolišu ustanove na saveznom nivou, u rukama saveznih pokrajina. Stručnjaci smatraju da bi se na tom nivou trebalo uvesti više kontrola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.