RS se žali: Srbija nam odvlači investitore

Izvor: B92, 25.Maj.2016, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS se žali: Srbija nam odvlači investitore

Banjaluka -- Kompanija Biteks, bivši Nikola Tesla, traži partnere, ali su oni upitni jer Srbija, kako kažu, povoljnijim uslovima odvlači investitore iz Republike Srpske.

Iako predstavnici Vlade Republike Srpske razgovaraju sa dva potencijalna partnera o pokretanju pogona i to je upitno jer Srbija povoljnijim uslovima odvlači investitore od RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je za poslovni portal Capital.ba da Ministarstvo trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovara sa Italijanima i sa još jednim partnerom.

„Mislim da smo na dobro putu da to rešimo. Međutim, trenutno nam predstavlja problem to što Srbija daje izuzetno povoljne uslove i svi predstavnici kompanija koji su poslednjih meseci bili na razgovoru kod mene, posle toga su otišli u Srbiju i tamo su i ostali“, rekao je Đokić.

On je naglasio da Srbija samo za zapošljavanje njenih građana daje daleko veći iznos nego RS.

„Srbija daje 5.000 evra po jednom zaposlenom kao direktan podsticaj, a osim toga daje i opremu i obejkte u kojima se obavlja delatnost tako da je to izuzetno povoljno za one koji su ovde hteli da dođu, a odlaze u Srbiju“, rekao je Đokić.

On je dodao da je za Vladu RS najbitnije da radnici „Biteksa“ budu angažovani kod nekog poslodavca koji će nastaviti da obavlja tekstilnu delatnost u pogonima u Bileći.

Inače, firma „Nikola Tesla“, koja odnedavno nosi naziv „Biteks“ radila je za nemačku firmu „Štajman“, ali je došla u probleme nakon što je ta nemačka komapnija otišla u stečaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.