Prvi azil za konje u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2015, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi azil za konje u Srbiji

U Lapovu je otvoren prvi azil za konje u Srbiji. Namera je da se ove plemenite životinje spasu od zanemarivanja i klanice. Ovaj jedinstveni azil na Balkanu trenutno ima 16 konja. Cilj osnivača Željka Iličića je da do zime napravi sklonište za stotinu odbačenih životinja koje će u azilu dobiti potreban oporavak.

Ljubav prema konjima navela je Željka Iličića da krene u plemenitu misiju spasavanja svih odbačenih, starih i zanemarivanih životinja koje su umesto na ergelama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i livadama završile na putu za klanicu.

"Uglavnom nam jave gde postoji zlostavljanje i zanemarivanje konja. Mi odemo onda tamo i uglavnom mirnim putem dođemo do tih konja. Nekada moramo i da se prilagodimo situaciji, pozovemo se na zakon, nekada otkupimo. Ovi konji zahtevaju više nege, bolju namensku hranu, veterinarsku negu, ne samo što se tiče hrane nego i medikamenata. Zahtevaju intervencije potkivača da im se srede kopita", kaže Željko Iličić, azil za konje "Staro brdo'', Lapovo.

Za sada je samo jedna organizacija za zaštitu životinja i to iz Engleske, ponudila finansijsku pomoć azilu u Lapovu.

U azilu "Staro brdo'' trenutno ima 16 konja. Drava je najstarija kobila i ima 25 godina. Nađena je na jednoj ergeli, napuštena, mršava i puna krasta, a sada predvodi krdo odbačenih konja.

Azil Staro brdo postao je dom i za seoske konjiće koji više nisu mogli da se koriste za vuču, ali i za nekadašnje šampione galopskih trka poput Glisera.

"Sada kada ima punih 18 godina više nikome nije potreban. Mi smo njega spasili od klanice, jer je on već bio gotov da ode, što je velika šteta za bilo koju životinju, a pogotovu za jedno tako veliko ime sporta. Sa svojih 18 godina on je u odličnoj formi, međutim to ništa nije predstavljalo njegovim bivšim vlasnicima",  kaže Željko Iličić.

Željkov plan je da napravi sklonište za oko stotinu konja. Svako ko bude imao odgovarajuće uslove moći će da udomi ove konje nakon njihovog oporavka. Za ostvarenje tog plana biće mu potrebna i podrška organizacija kao i državnih institucija iz Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.