Prodajte mi Hipo, otpisaću dugove

Izvor: B92, 18.Apr.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prodajte mi Hipo, otpisaću dugove"

Beč -- Milijarder bosanskog porekla Ivan Žilić veoma je zainteresovan za kupovinu posrnule austrijske Hipo Alpe Adria banke.

On je, kako prenosi bečki dnevnik Osterajh, austrijskim vlastima predao novu ponudu za otkup banke, navodeći da je spreman da je sa svim dugovanjima otkupi za 2,7 milijardi evra.

Inače početkom aprila Žilić je po prvi put izašao u javnost sa ponudom da preuzme Hipo banku.

U ministarstvu finansija Austrije se ističe da je na prodaji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo mreža Hipo banke u jugoistočnoj Evropi.

"Smatram Hipo banku zdravom bankom. Moramo je potpuno odvojiti od Bajern LB, i tek potom može biti postavljena na zdrave osnove", uveren je Žilić.

Upitan koliko je spreman da izdvoji novca, kazao je da austrijska vlada do sada nije rekla koliko dugova ima Hipo banka.

"Jasno kažem da sam spreman da kupim Hipo. Nudim 2,7 milijardi evra. Ja sam fleksibilan, ako se ne pojavi još više dugova", objasnio je Žilić. On je podvukao da želi da kupi celu banku.

"Zašto bi stanovništvo Austrije trebalo da plati za jednu lošu banku. Preuzimam sve i otpisaću dugove", poručio je Žilić.

On je kazao da bi se rado s tim u vezi sastao sa ministrom finansija Austrije Mihaelom Špindelegerom, te dao reč da banku neće oterati u stečaj.

Žilić je potvrdio da je dobio poziv od Ministarstva za razgovore, ali dodao da se pripremni razgovori moraju voditi na miru "kod njega" u Luksemburgu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.