Privredna komora Srbije na Evropskom poslovnom forumu

Izvor: Blic, 01.Jun.2016, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredna komora Srbije na Evropskom poslovnom forumu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež učestvovaće od danas na dvodnevnom Evropskom poslovnom forumu u Briselu, koji će okupiti više od 2.000 učesnika.

Na forumu će učestvovati predstavnici država i vlada, lideri evropskih i globalnih korporacija i poslovnih organizacija, eksperti, članovi međunarodnih institucija i asocijacija, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Čadež će se danas obratiti učesnicima na panelu "Kako trgovati sa susedima", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde će govoriti o odnosima EU i Balkana iz ugla poslovne zajednice.

- Na Balkanu smo danas susedi, a sutra ćemo biti i ravnopravni deo EU. CEFTA je predvorje EU za zemlje Zapadnog Balkana koje, pre nego što postanu članice Unije, moraju da obezbede stabilnost i prosperitet regiona, intenziviraju međusobne ekonomske veze, unaprede privrednu saradnju, efikasno prevaziđu sve barijere i izazove u međusobnoj trgovini, investiranju i poslovanju - kaže Čadež.

Važno je, dodaje, da jedni druge podržavamo i što više sarađujemo u interesu regiona.

- Samo tako ćemo osnažiti naše ekonomije pojedinačno, ali i region u celini i spremni se uključiti u jedinstveno evropsko tržište - smatra Ccadež.

U tom procesu, prema njegovim rečima, veliku ulogu imaju privredne komore regiona, koje su napravile prvi konkretan korak i uveliko, u okviru Berlinskog procesa, realizuju konkretne projekte iz svog Akcionog plana, poput Komorskog investicionog foruma.

- To je naša uloga i naš doprinos jačanju kapaciteta privreda Zapadnog Balkana, otklanjanju prepreka, unapređenju privrednih veza i većem uključivanju poslovnih zajednica u realizaciju velikih razvojnih regionalnih projekata - podseća predsednik PKS.

Na forumu u Briselu, kako je najavljeno, učestvuju predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, predstavnici velikih kompanija kao što su Huawei, Google, Stat Oil, evropskih poslovnih asocijacija i drugi.

Dvodnevni skup, kroz panele posvećene razvoju preduzetništva, startapova i inovacija, ekologiji i zaštiti životne sredine, digitalnoj ekonomiji, rešavanju problema nezaposlenosti mladih, migracija, kao i unapređenju rodne ravnopravnosti, pokušaće da ponudi predloge rešenja za brži i efikasniji ekonomski rast.

Posebna pažnju, piše u saopštenju PKS, učesnici foruma posvetiće međunarodnoj ekonomskoj saradnji, energetici i klimatskim promenama, prehrambenoj industriji, cirkularnoj ekonomiji, strukturnim reformama, kao i novim izazovima tržišta rada.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.