Prinudni odmor za 450 radnika KAP-a

Izvor: B92, Beta, 01.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinudni odmor za 450 radnika KAP-a

Podgorica -- Kombinat alumunijuma Podgorica će u aprilu poslati na prinudni odmor oko 450 radnika, saopštila je uprava tog preduzeća.

U saopštenju se ne navodi koliko će radnici ostati na prinudnom odmoru, tokom kojeg će, kako se navodi, dobijati 80 odsto osnovne zarade. Najviše radnika na prinudni odmor biće poslato iz organizacione celine Održavanje - 151, navodi se u saopštenju KAP-a, čiji je većinski vlasnik ruski biznismen Oleg Deripaska.

Iz proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aluminijuma na prinudni odmor će ići 127 radnika, iz fabrike glinice 29, kontrole kvaliteta 14, komercijalnog sektora 36, finansijskog sektora 13, iz kadrovskog sektora 31, iz pravnog sektora jedan zaposleni, iz sektora opštih poslova osam, a iz fabrike anoda 43 zaposlena.

"Kriterijumi kojim su se direktori organizacionih celina vodili prilikom utvrđivanja zaposlenih koji će biti upućeni na prinudni odmor su broj radnika potrebnih za proizvodnju na postojećem nivou, kao i odnos zaposlenog prema radnim zadacima i radu", navodi se u saopštenju uprave.

KAP od početka godine proizvodi sa polovinom kapaciteta, što predstavlja godišnju proizvodnju od 60 hiljada tona. Kombinat zapošljava 2.100 radnika, a prosečna februarska zarada bila je 804 evra. Kompanija je 2005. godine prodata grupi EN plus (EN +) iz sastava Bejzik elementa Olega Deripaske.

KAP ne sme da prodaje aluminijum

Podgorički Privredni sud privremeno je zabranio Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) da prodaje svoje proizvode, na zahtev Elektroprivrede Crne Gore. EPCG je krajem sedmice uputio novu tužbu, kojom traži da država zabrani KAP-u prodaju aluminijuma, zbog visokog duga za električnu energiju.

Na dug od devet miliona evra za potrošenu električnu energiju koju KAP nije platio EPCG od oktobra, dodat je i martovski račun od 3,41 milion evra čime njeno ukupno potraživanje iznosi 12,5 miliona evra.

Sudska odluka automatski je zaustavila raspolaganje i izvoz oko šest hiljada tona aluminijuma skladištenih u Luci Bar, dok se u KAP-u trenutno nalazi oko par stotina tona metala, prenose Vijesti.

Situacija u Kombinatu nakon višemesečnih propalih pregovora Vlade i većinskog vlasnika, Centralno evropske aluminijske kompanije (CEAC), pogoršana je pošto su i ostale kompanije pokušavaju da od KAP-a naplate usluge.

KAP u poslednja tri meseca od Vlade Crne Gore dobija prećutnu saglasnost za snabdevanje osnovnim sirovinama, strujom i mazutom, uz odloženo plaćanje iz državnih sistema EPCG i naftne kompanije Montenegrobonus.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici KAP-a od sutra na prinudnom odmoru

Izvor: Capital.ba, 31.Mar.2009, 10:37

PODGORICA, Uprava podgoričkog Kombinata aluminijuma KAP-a od sutra će da šalje radnike na prinudni odmor. Iz sindikata ove fabrike nisu saopštili koliko će radnika biti na prinudnom odmoru i u kom periodu. Predsjednik Sindikata Zoran Milošević rekao je da je Sindikat predložio upravi da se radnici...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.