Preminula ilustratorica i animatorica Magda Dulčić

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Maj.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula ilustratorica i animatorica Magda Dulčić

ZAGREB - Hrvatska umjetnica Magda Dulčić, autorica zapaženih animiranih filmova, stripova i ilustracija preminula je u 51. godini, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Magda Dulčić svoje je radove objavljivala među ostalim u "Patku", "Poletu", "Večernjem listu", "Studentskom listu", "Comiconu" i "Arkzinu", te u časopisima za djecu "Oblutak" i "Prvi izbor". Sudjelovala je na svim važnijim izložbama stripa u Hrvatskoj te na brojnim samostalnim izložbama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Radom na animiranim filmovima postigla je uspjeh i na međunarodnoj sceni, prikazivani na brojnim svjetskim festivalima i festivalskim retrospektivama i dobila je nekoliko međunarodnih nagrada.

Animirane filmove je radila za Luna film i Zagreb film. Za film "Leptiri" Krešimira Zimonića, na kojemu je bila glavni crtač, dobila je nagradu za crtež na Festivalu animiranih filmova u Zagrebu 1987. godine, dok je za film "Mladić s ružama" na festivalu u Kairu osvojila "Zlatnu ružu Kaira".

Za Animafest je 1996. napravila zapaženu festivalsku špicu, a na Danu hrvatske animacije 2005. je za "Perpetuum stabile" osvojila drugu nagradu žirija.

 Režiju i glavnu animaciju potpisuje na filmovima "Ruža", "Zemlja snova", "Mladić s ružama" i "Samotnikov vrt", dok je u filmu "Kamov" sudjelovala kao animator i crtač sa skupinom autora.

 Godine 2004. u suradnji sa scenaristom Zvonkom Todorovskim završila je ciklus od tri kratka, jednominutna animirana filma "Perpetuum stabile" za Zagreb film i autorski dio za film "Oko" multimedijalne grupe "Divlje oko".

 Autorica je i jednominutnog animiranog filma za djecu "Kako je nastala kiša" (2007.), a nakon toga je napravila i "Čežnju", "Mjesečevu korablju" te film "Povratak".

 Podrijetlom je iz Staroga Grada na Hvaru, koji joj je nerijetko bio inspiracija u umjetničkom stvaralaštvu, navodi se u priopćenju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.