Pregovori (ni)su propali!

Izvor: RTS, 01.Nov.2010, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori (ni)su propali!

Oprečne informacije o pregovorima sindikata i Vlade Srbije o izmenama penzijskog zakona. Savez samostalnih sindikata smatra da Vlada nema sluha za zahteve radnika i najavljuje prikupljanje potpisa za smenu Vlade. Sa druge strane, u Vladi kažu da pregovori još traju i da će sutra biti nastavljeni.

Pregovori Vlade Srbije i sindikata oko izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju danas praktično nisu ni nastavljeni.

Posle kraćih, neformalnih razgovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je da "Vlada nema sluha za njihove zahteve" i da će sutra u podne početi prikupljanje potpisa za smenu kabineta Mirka Cvetkovića.

Međutim, u Vladi Srbije RTS-u je rečeno da su iznenađeni takvom odlukom sindikata, jer pregovori još traju i da očekuju da će sutra biti nastavljeni.

Ni predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić ne misli da su pregovori propali. 

"Ukoliko bi Vlada predložila nova rešenja, sindikati su spremni za nastavak pregovora", rekla je Savićeva.

Sutra konačan odgovor MMF-a 

Potpredsednik Vlade, zadužen za reformu penzijskog sistema, Jovan Krkobabić najavio je da će sutra ponovo razgovarati sa misijom MMF-a, kada očekuje i konačan dogovor o tome šta u zakonu može da se menja.

"Ukoliko MMF prihvati da neki delovi tog akta budu korigovani, korigovaćemo ih, ali, za sada, nema nikakvih promena", rekao je vicepremijer agenciji Tanjug.

Povodom najave sindikata da će, nezadovoljni propalim pregovorima, od sutra početi da prikupljaju potpise za obaranje Vlade, Krkobabić je rekao da ga to ne interesuje i da "potpise mogu početi da prikupljaju odmah".

Sindikati traže da se u izmene Zakona o PIO unese odredba da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto prosečne plate.

Oni traže i veće beneficije za rudare i da se od penzionisanja po novom zakonu u idućoj godini izuzme oko 6.000 radnika koji su se već odlučili za socijalni program.

Vlada Srbije povukla je 22. oktobra iz skupštinske procedure izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranje, a najavljeno je i da će se taj dokument vrlo brzo ponovo naći pred poslanicima u parlamentu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF produžava posetu do petka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2010

BEOGRAD -..Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru šeste revizije kreditnog stend baj aranžmana produžiće boravak u Srbiji do petka, 5. novembra, rečeno je agenciji Beta u kancelariji MMF-a u Beogradu...Misija MMF-a počela je prošle sedmice šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, a...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Protesti zavise od odgovora MMF-a

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2010

Savez samostalnih sindikata Srbije sutra će odlučiti da li će započeti sa prikupljanjem  potpisa za smenu Vlade, što zavisi od današnjih pregovora Vlade i MMF-a.

Nastavak na Radio 021...

Počelo prikupljanje potpisa u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 02.Nov.2010, 18:37

Savez samostalnih sindikata počeo je prikupljanje potpisa za smenu Vlade i nastaviće akciju ukoliko se do petka ne ispune njihovi zahtevi u vezi sa izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.  

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.