Izvor: B92, 03.Avg.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna atmosfera u Smederevu

Beograd -- U Smederevu vlada predizborna atmosfera - u nedelju, građani na referendumu odlučuju o tome da li će u njihovom gradu biti građena rafinerija nafte.

Posle glasanja, biće poznato da li će u gradu na Dunavu biti realizovana investicija vredna oko 300 miliona dinara i otvoriti više stotina radnih mesta.

Vladajuća većina podržava projekat "Komiko oila", dok opozicija poziva Smederevce da se izjasne protiv.

Grad Smederevo u nedelju će bar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po nečemu ličiti na Švajcarsku - njegovi žitelji dobiće priliku da na referendumu odluče o tome da li će u njihovom gradu biti građena rafinerija nafte, baš kao što Švajcarci odgovor na važna pitanja u lokalnoj samoupravi traže na biralištima.

Posle glasanja, biće poznato da li će u gradu na Dunavu biti realizovana investicija vredna oko 300 miliona dinara i otvoriti više stotina radnih mesta.

U subotu na Bostanijadu, a u nedelju - na glasanje.

Za građane Smedereva biće to vreli avgustvovski vikend u kome odlučuju da li će se nadomak njihovog grada graditi rafinerija kompanije "Komiko oil”.

"Ja smatram da je Smederevo dosta zagađeno mesto i nije nam ptrebna još jedna takva muka”;

"Ja sam za. Ja imam svoje radno mesto, ali šteta što vi nemate”;

"Pa ne bih sigurno podržala. Ja imam četvoro dece i dovoljna nam je železara i rafinerija bi nam bila nepotrebna u ovom gradu”;

"Rafinerija za omladinu - da rade, da bi penzioneri mogli da primaju penzije. Jednog dana će da kažu - vi imate penzije, ali mi nemamo pare u budžetu”, naveli su pojedini građani za B92.

Građani su priliku da iskažu svoj stav o gradnji rafinerije dobili posle inicijative opozicije koja se izgradnji protivi, dok gradonačelnik smatra da su prednosti višestruke - kako ekonomske tako i razvojne.

"Referendum je protiv investitora, neće doneti dobro građanima Srbije i nadam se da će građani u Smederevu poslati sliku da su željni jedne investicije, stvaranja ambijenta za nova radna mesta”, rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

"Ako toliko nismo dobili podršku građana, apsolutno sam spreman da podnesem ostavku. Ako pošaljemo takvu sliku, onda je moj posao kao gradonačelnika izlišan”, naveo je on.

I pored garancija gradonačelnika da će on biti prepreka svakom zagađivanju prirode, opoziciju brine ekologija, ali smatraju i da datum referenduma može uticati na njegov ishod.

Ipak, leci su ponovo u modi.

"Mi iz DSS-a smo ubeđeni da će građani u velikoj većini reći ne rafineriji, a koliko će na referendum izaći, to na dušu ovoj vlasti koja je za kampanju ostavila samo mesec dana i koja je odlučila da se referendum održi kada mu vreme nije - u sred leta”, kaže Saša Radosavljević iz DSS-a.

"Po nekim nepisanim normama, rafinerija mora biti najmanje osam kilometara van naseljenog mesta, optimalno je 30 kilometara, a u našem slučaju je samo dva i po kilometra, čime ugrožavamo zdravlje svih građana Smedereva”, naveo je Milan Lukić iz "Koalicije za bolje Smederevo".

Međutim, institut CIP, koji je uradio ekološke studije, utvrdio je da nema mesta strahu od zagađenja.

"Narod Smedereva se plaši neopravdano, zato što se radi o potpuno ekološki čistom proizvodu. Nijedna kap ne može da prodre u podzemlje, čega se verovatno ljudi plaše”, objasnio je Milutin Ignjatović iz Saobraćajni institut CIP.

Predstavnicima "Komiko oila” preostalo je samo da u Beogradu čekaju rezultate nedeljnog referenduma.

"Jasno smo usvojili stav da će 'Komiko oil’ ispoštovati volju građana, kakva god ona bila”, rekao je Radomir Radivojević iz "Komiko oila".

"Nadam se da će 8. avgusta tekuće godine preovladati ona volja koja želi radna mesta, investicije, prviredni razvoj grada, okoline, regiona, pa i cele države Srbije”, naveo je on.

Ukoliko projekat dobije podršku, "Komiko oil” obećava završetak rafinerije za 36 meseci. U suprotnom, već su ostvareni kontakti i sa Kovinom, Požarevcem i Beogradom.

Da li će na 113 hektara, umesto korova "nići” rafinerija, odlučiće građani Smedereva, već u nedelju od 8 do 20 časova.

Kada se birališta zatvore, biće poznato da li je na izbore izašlo više od 48 hiljada građana koliko je neophodno da bi referendum uspeo.

Ipak, u gradu se niko ne seća kada je ovolika izlaznost dostignuta na skorijim izborima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.