Poslovni ambijent koči investicije

Izvor: BKTV News, 29.Okt.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni ambijent koči investicije

Investitore koji bi da ulažu u Srbiji, prema oceni Svetske banke, dočekaće lošiji poslovni ambijent nego prošle godine. U svom redovnom izveštaju o uslovima poslovanja, Svetska banka je svrstala Srbiju na 91. mesto među 189 rangiranih zemalja. To je pad od 14 mesta, a u regionu je lošija od nas samo Bosna i Hercegovina.

U tačno 90 zemalja sveta lakše je baviti se biznisom nego u Srbiji – pokazuje studija Svetske banke.
Srbija gubi bitku u regionu koji predvode >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Makedonija na 30. mestu i Crna Gora na 36. mestu – obe zemlje čak su poboljšale uslove poslovanja.
Hrvatska je zabeležila mali, a Albanija dokazala da se i za godinu dana može napraviti ogroman pomak – sa 108. na 68. mesto.
Kosovo je u izveštaju prikazano zasebno, zabeležilo je napredak, za razliku od Bosne, koja tone još dublje. Ovi podaci upozoravaju da bi region mogao uspešnije da bije bitku za investicije od nas.
Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, kaže da to jeste objektivna slika, ali tvrdi da bitku „neće izgubiti“.
Drastičan pad Srbija je zabeležila u kategorijama upisa imovine – pali smo sa 48. na 72. mesto.
Teže je i započeti posao: sada smo po tome na 66. mestu u svetu. Još smo dublje potonuli u izdavanju građevinskih dozvola – čak na 186. mesto. Znatan napredak je ostvaren u rešavanju nesolventnosti – skočili smo sa 103. na 48. mesto.
„Ono što je sada ispred nas – to nije samo zakon o planiranju i izgradnji, kojim ćemo se popeti na toj lestvici, to je još nekoliko važnih koraka koje već preduzimamo – rad inspekcija, realizacija svega što treba da se uradi kako bismo naučili ljude koji rade u birokratiji kako treba da se ponašaju“, objašnjava Zorana Mihajlović.
Drugi su u ovim poslovima bili mnogo uspešniji od nas, smatraju stručnjaci. Zbog toga zakoni moraju biti kvalitetniji, a njihova primena efikasnija.
„Ono što bismo mi morali uraditi, što bi nam pomoglo da ubrzamo, to je da olakšamo ulaženje u posao, da olakšamo i pojeftinimo obavljanje posla i da olakšamo izlaženje iz posla“, objašnjava Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.
„Zabluda je da možemo sa najkrupnijim investicijama, koje možete imati u nekom broju, imati privredni rast ako ne uspemo da u celini pokrenemo privredu“, dodaje Kovačević.
Svetska banka ipak je dala i neke pozitivne ocene – za osnivanje preduzeća u Srbiji treba manje nego u Finskoj, a u izvozu robe smo brzi gotovo kao Japanci – treba nam samo dan više nego u Japanu.
Izvor: RTS
The post Poslovni ambijent koči investicije appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.