Sve manje posla za građevinare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje posla za građevinare

BEOGRAD -

Glavni problemi građevinarstva u Srbiji su nelikvidnost i nedostatak velikih poslova, ocenio je sekretar udruženja Privredne komore Srbije (PKS) za građevinarstvo i stambenu privredu Goran Rodić.

On je agenciji Beta rekao da domaće firme zbog malog obima gradnje u Srbiji i neizvesnosti u dobijanju novih poslova ne mogu da prave dugoročne planove, ističući da su poslovi u inostranstvu jedini izlaz za domaće građevinarstvo.

"Jedini način je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radi napolju, a to su Azarbejdžan, Kazahstan, Rusija i Alžir, gde se mnogo gradi, ali za te poslove je potrebna podrška države, jer nemamo garantni fond", rekao je Rodić.

Prema njegovim rečima, inostranstvo je jedino rešenje jer veliki poslovi u Srbiji gde su domaće firme bile prisutne kao podizvođači, kao što je "Gazela" i most na Adi, polako se privode kraju.

Rodić je naveo da će veliki kapitalni objekti koji će se graditi u Srbiji raditi strane kompanije, dok će domaća građevinska firme na tim projektima, ako se "udenu dobiti samo neke mrvice".

"Most Zemun-Borča će graditi Kinezi, a Žeželjev most u Novom Sadu će raditi konzorcijum italijanskih i španskih firmi", precizirao je on.

Rodić je istakao da država mora da reši i problem dugovanja domaćoj građevinskoj operativi, koji se kreće oko nekoliko stotina miliona evra, ali je dodao da ne postoje precizni podaci koliki je tačan dug države, javnih preduzeća i lokalne uprave.

Navodeći da su veliki domaći građevinski sistemi, kojih je ostalo jako malo, sada u vrlo nezavidnoj situaciji, on je rekao da se instalirani kapaciteti koriste sa "jedva 30 odsto".

Rodić je kazao i da je pre kriza je u građevinskim firmama bilo zaposleno oko 120 hiljada ljudi, a taj broj je sada između 70.000 i 80.000.

"Nešto mora da se preduzme bar početkom iduće godine, kako se ne bi pozatvaralo i ovo malo firmi koje imamo", ocenio je on.

Prema rečima Rodića, država bi trebalo hitno da nađe novac da počne da radi na sređivanju moravskog sliva, posla koji bi zaposlio domaće kompanije i radnike.

Sekretar PKS za građevinarstvo je ocenio da je se u Srbiji ne može očekivati ni neka značajnija stanogradnja, zbog toga što investitori nemaju para, a kupovna moć stanovništva je izuzetno mala.

On je ocenio da ni u Beogradu nema veće građevinske aktivnosti dodajući da je jedino veće gradilište stambeni kompeks koji država pravi na mestu nekadašnje kasarne "Vojvoda Stepa".

"Stanogradnja zavisi od kupovne moći, a kreditni uslovi su jako loši da bi se ljudi usudili da uzmu kredite", rekao je Rodić.

Sekretar udruženja Privredne komore Srbije (PKS) za građevinarstvo i stambenu privredu Goran Rodić je kazao da u poslednje vreme nema primedbi kompanija na dobijanje građevinskih dozvola, jer je, kako je naveo, novi zakon ubrzao izdavanje, ali i da se sa druge strane brže se dobijaju dozvole jer je i manje zahteva.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RODIĆ: NEDOSTATAK POSLA PROBLEM GRAĐEVINARSTVA

Izvor: Kurir, 09.Okt.2011

BEOGRAD - Glavni problemi građevinarstva u Srbiji su nelikvidnost i nedostatak velikih poslova, ocenio je sekretar udruženja Privredne komore Srbije (PKS) za građevinarstvo i stambenu privredu Goran Rodić...On je rekao da domaće firme zbog malog obima gradnje u Srbiji i neizvesnosti u dobijanju...

Nastavak na Kurir...

Poslovi u inostranstvu jedini izlaz za građevinare Srbije

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Okt.2011

BEOGRAD - Glavni problemi građevinarstva u Srbiji su nelikvidnost i nedostatak velikih poslova, te je jedini izlaz da se radi napolju, u zemljama poput Azarbejdžana, Kazahstana, Rusije i Alžira, gde se mnogo gradi

Nastavak na SEEbiz.eu...

Rodić: Nedostatak posla problem građevinarstva

Izvor: Glas javnosti, 10.Okt.2011, 07:06

BEOGRAD - Glavni problemi građevinarstva u Srbiji su nelikvidnost i nedostatak velikih poslova, ocenio je sekretar udruženja Privredne komore Srbije (PKS) za građevinarstvo i stambenu privredu Goran Rodić...On je rekao da domaće firme zbog malog obima gradnje u Srbiji i neizvesnosti u dobijanju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.