Pad prometa i tražnje zabrinjava

Izvor: S media, 28.Mar.2010, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad prometa i tražnje zabrinjava

Pad prometa na tržšitu koji je počeo prošle godine i nastavio se u prva tri meseca ove zabrinjava, jer je mala tražnja na tžištu znak nedovoljne kupovne moći stanovništva, izjavio je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

On je naveo da je to razlog zbog kojeg vlada kreće sa novom podrškom, pre svega gradjanima, kroz subvencionisane kredite, koja ima za cilj da oživi domaću tražnju, ne samo trajnih, nego i dnevno potrošnih artikala, kako bi se pokrenuo novi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ciklus u privredi, trgovina vratila u normalu, očuvala njena osnova i kako bi nekoliko stotina hiljada zaposlenih u trgovini sačuvalo radna mesta.

Trgovina trpi udare svetske ekonomske krize kao i ostali sektori, a lane je promet u trgovini dva puta više opao nego vrednost bruto domaćeg proizvoda (BDP) - negde oko 6,6 odsto u odnosu na 2008. godinu - i taj trend pada je nastavljen.

"Najveći problem domaćeg tržišta je mala tražnja, niska kupovna moć i jedan stalno prisutan strah običnih ljudi da li će sačuvati svoje radno mesto i da li će od svojih mesečnih primanja uspeti da pokriju troškove i da obezbede sebi i svojoj porodici pristojnu egzistenciju", rekao je Milosavljević i kao glavni cilj maakroekonomske politike vlade za ovu godinu naveo upravo očuvanje kupovne moći "na što višem mogućem nivou".

Ministar je izrazio uverenje da ćemo i ove godine u letnjim i prvim jesenjim mesecima, kao i prošle godine, imati deflaciju i da ćemo ciljanu inflaciju ostvariti.

"U prva dva meseca potrošačke cene su povećane za 0,7 odsto, što je u okvirima makroekonomske politike za ovu godinu, budući da takav rast daje inflaciju negde oko 3,9 odsto godišnje. Mart će biti iznad plana, ali verujem da će cene ostati u okviru planiranih za ovu godinu -šest plus minus dva odsto", rekao je Milosavljević.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pad prometa zabrinjavajući

Izvor: RTS, 28.Mar.2010

Zbog male tražnje došlo je do pada prometa koji zabrinjava, a to je i znak nedovoljne kupovne moći stanovništva, izjavio ministar trgovine Slobodan Milosavljević...Ministar trgovine Slobodan Milosavljević izjavio je Tanjugu da pad prometa na tržištu, koji je počeo prošle godine i nastavio se...

Nastavak na RTS...

Pad prometa i domaće tražnje zabrinjava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010

BEOGRAD - Pad prometa na tržištu koji je počeo prošle godine i nastavio se u prva tri meseca ove zabrinjava, jer je mala tražnja na tržištu znak nedovoljne kupovne moći stanovništva, izjavio je Tanjugu ministar trgovine Slobodan Milosavljević...On je naveo da je to razlog zbog kojeg vlada kreće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.