Osujećene srpske podvale

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2015, 05:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osujećene srpske podvale

Alavi trgovci umalo su ugrozili povlašćeni trgovinski sporazum koji Srbija ima sa Rusijom. Srpski carinici su 12. marta sprečili izvoz tovara od 60 tona jabuka sa lažnim srpskim poreklom. Uprava carina Srbije nije saopštila imena firmi koje su falsifikovale dokumenta za izvoz.

- Namerno u javnost nismo želeli da iznosimo imena firmi otkrivenih u pokušaju zloupotrebe Sporazuma sa Rusijom, a sve u interesu dalje istrage koju sprovode MUP i Tužilaštvo - rečeno je "Vestima" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Upravi carina.

List "Blic", međutim, naveo je ime kompanije koja je pokušala da Rusima izveze 20 tona jabuka iz Evrope, reč je o Kul fudu iz Beograda. Moskva je još početkom godine posumnjala da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća. Pažljivom nadzoru nije promaklo da je, otkako je objavljen embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju porastao za 48 odsto zbog čega i pitanje - čije jabuke izvozi Srbija?!

Ali, nisu jabuke samo problem. U decembru prošle godine ruska Služba za veterinarski nadzor zabranila je ulazak 19 tona kivija iz Srbije zbog nevažećeg fitosanitarnog sertifikata.

Otkud kivi u Srbiji? Prema rečima Evice Mihaljević iz Udruženja "Plodovi Srbije", u državi nema nijedne plantaže kivija.

- Uvek će biti trgovaca koji žele da zarade preko mere, u našim rukama je i šibica i kutija benzina. Postoji dobra prilika da u ovoj godini zaradimo čak pola milijarde dolara od izvoza u Rusiju, što je u odnosu na dvadesetak miliona dolara, koliko smo zarađivali pre deset godina, basnoslovno - rekao je za "Vesti" prof dr Miladin Ševarlić.

Iz Uprave carina poručuju da je onima koji su se upustili u zloupotrebe s izvozom u Rusiju, najveća kazna to što su u tome onemogućeni, ali ne i jedina.

- Za takav carinski prekršaj zaprećena je kazna od 10.000 do 1.500.000 dinara po kamionu, a o visini kazne će odlučivati pravosudni organi - podsetili su carinici.

Da se Rusi ne šale pokazuje primer Crne Gore čijeg se mesa Moskva odrekla krajem prošle godine. I golim okom je vidljivo da Crna Gora nema mesa ni za sopstvene potrebe, a kamoli za izvoz, odnosno da je pribegla preprodaji mesa iz EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.