Osmi Festival kukuruza u Tordi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2016, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmi Festival kukuruza u Tordi

U Tordi je održan 8. po redu Festival kukuruza. Cilj manifestacije jeste da se ožive stari običaji jesenjih radova u polju i da se oni očuvaju od zaborava.

Na takmičenje u ručnom branju kukuruza prijavilo se 13 ekipa. Učesnici su na parcelu stigli konjima, u tradicionalnoj odeći a kao neizostavni deo pred početak radova u polju predstavili su i tradicionalan doručak. Većina takmičara ove poslove zna još odmalena.

"Na ovaj dan se prisećamo starih dana kad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je narod cello leto radio zato da bi dočekao jesen obrao svoje, spremio u ambare, i tako dočekao blagu i blagorodnu zima", rekao je Andraš Rac iz Mužlje.



"Ovo sad nije teško, al bilo je nekad teško, sad lakše se može da bere al nekad je bilo tako da jedva smo mogli i bili smo od jutra do mraka ,uveče smo sekli tulaje da ne bi bilo suvo i tako je bilo pre", rekla je Verona Tot iz Torde.

Kukuruz kao poljoprivredna kultura je značajna za Tordu, jer se većina meštana bavi poljoprivredom.

"Više od 60 procenata ukupne površine se gaji pod kukuruzom, to je bilo tako i u prošlosti, tako je i sada, i zbog toga nam je i posebno značajan ovaj dan da prikažemo kako su nekada naši preci radili to, to nije bila lak posao", istakao je Janoš Dobai, predsednik MZ Torda.

Nekadašnje ručno branje kukuruza danas su zamenile mašine i kombajni, ali žetva jesenjih kultura i dalje predstavlja krunu godišnjeg rada poljoprivrednika.

"Ogranizatori ovakvih manifestacija mogu da očekuju da će i u narednom periodu naš sekretarijat naravno podržati ovakve vrste manifestacije, i ne samo te organizacije nego da ćemo dati subvencije i malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

U okviru Festivala kukuruza održano je i takmičenje u kuvanju tradicionalnih jela, izabrana je najbolja rakija, a održan je i bogat prateći kulturni i zabavni program.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.