Oružje spekulatnata. Kako se može zaraditi na rejtinzima?

Izvor: Vostok.rs, 27.Jan.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje spekulatnata. Kako se može zaraditi na rejtinzima?

27.01.2015. -

U naše vreme rejtinške agencije su značajno ojačale svoje pozicije. Oni daju ocene praktično čitavom spektru finansijskih usluga. Danas su najpoznatije agencije- Standard and Poor’s, Fitch i Moody’s.

Oni su zapravo zavladali svetom. I sve su te kompanije poreklom iz SAD, govori šef uprave Ruske međunarodne banke Evgenij Retjunski:

- Usluge su prilično monopolizovane, ako govorimo o međunarodnom tržištu. To su u suštini 3 najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rejtinške agencije. Faktički oni zarađuju ne samo na davanju ocena banaka i korporacija, nego još o i na izdavanju na primr, hartija od vrednosti. To su jeftine usluge. Niko ne naručuje tek tako procenu rejtinga. Uvek postoji nekakv konkretni interes. To je bilo izdavanje hartija od vrednosti, bilo izlaz na tržište dugova.

Američka trojka je postala toliko uticajna, da je zasenila i sve druge: i evropske i japanske. A o onim rejtinškim agencijama koje su se nedavno pojavile u Kini i Rusiji, ne treba ni govoriti. Zašto je tako? Zato što su američke agencije povezane sa krupnom ekonomijom. I smatra se da su njihove ocene značajnije i važnije od drugih. Na kartu njihove popularnosti odigrali su takođe imidž, reklama i običaji, govori glavni ekonomista Instituta tržišta fondova i upravljanja - Mihail Beljaev:

Nije uvek moguće objasniti razlog zbog kojeg ova ili ona kompanija postaje popularnija. Kao pravilo, imidž pomaže agencijama da ojačaju svoj autoritet. I sve više i više zahvataju prostor, na kojem se kreću investitori. I na taj način oni čuvaju svoje pozicije. Iako vidimo, da fama popularnosti ne odgovara uvek stvarnosti.

Kao dokaz tome, to je skandal oko povećanja rejtinga hipotekarnih obligacija do i posle finansijske krize 2008.godine. A uz to, analitičari su počeli sve češće da pominju da su se u rejtinge umešali i politički faktori, govori Mihail Beljaev:

- Posebno se to tiče određenih država. Rusija sada to na svojoj koži sada oseća, a možemo i da tvrdimo da po ko zna koji put, politika ovde igra glavnu ulogu. I taj rejting, koji je danas dodeljen Rusiji od strane rejtinških agencija, daleko je od realne ekonomske situacije u Rusiji.

Rejtinške agencije, u suštini, ocenjuju ne stanje ekonomije države, već njenu sposobnost da upravlja svojim spoljnim dugovima. Sada nemamo problem sa spoljnim dugovima. Zalihe zlata su među najvećim na svetu. Značajne su zalihe i u Rezervnom fondu (nešto manje od 4 i po triliona rubalja). Postoje određeni uspesi u nekim granama ekonomije. Ipak, agencije sve to ne žele da uzmu u obzir. Deluje da su Standard and Poor’s, Fitch i Moody’s, u korist Vašingtona rešili da zarade na političkim spekulacijama, kako bi sebe zaštitili od internih provera američkih regulatornih agencija.

Izvor: Glas Rusije, foto: AFP/EMMANUEL DUNAND    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.