Odličan prinos šećerne repe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2016, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odličan prinos šećerne repe

Da je ovo izuzetno dobra godina za šećernu repu slažu se i u industriji šećera "Helenik šuger" i u "Sunoku", u dve kompanije koje posluju na srpskom tržištu. Uz cenu od 35 evra po toni, koju ove godine garantuju obe šećerne kompanije, proizvođači, a posebno oni veliki, mogu da ostvare bruto prihod vredan 3.000 evra po hektaru.

Na sirovinskom sektoru grčke industrije šećera u jeku kampanje ,na imanju zemljoradničke zadruge "Kljajićevo" u punom je jeku vađenje slatkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korena. Po procenama agronoma ova će godina biti zabeležena u analima poljoprivrede bar kad je kraljica ratasrkih kultura u pitanju njer su je od setve do kampanje pratili idealni vremenski uslovi.

U Helenik šugeru kažu da u preradi očekuju čak 10 tona sirovog šećera po hektaru, što je na nivou kompanije Nemačke i Francuske , vodećih u proizvodnji repe i šećera. Prognoziraju da će kampanja vađenja i prerade trajati bar još sedam nedelja, i da ove godine neće biti problema sa isplatom.

Pošto je domaća kompanija Sunoko već izašla sa uslovima za narednu setvu u Heleniku ističu da idu u korak sa konkurencijom i da i oni potpuno transparentno nude i garantuju 35 evra po toni slatkog korena . Iako se naredne godine ukidaju proizvodne kvote za šećernu repu u Evropskoj uniji, naši proizvođači u obe kompanije, osokoljeni ovogodišnjim sjajnim rezultatima nisu zabrinuti i planiraju čak i povećanje proizvodnje.

Ono što je izvesno je to da ove jeseni prvi put posle 55 godina neće raditi šećerana u Senti , nedavno pripojena kompaniji Sunoko. Ali posle jednogodišnje pauze ponovo radi šćerana "Šajkaška" u Žablju , vlasništvo grčke industrije šećera,  gde nas uveravaju da se ta tužna priča sigurno neće ponoviti i da će za taj parađivački pogon u narednim godina sigurno biti sirovine .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.