Odgovor poverenika Narodnoj banci Srbije

Izvor: Akter, 22.Maj.2015, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor poverenika Narodnoj banci Srbije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da insinuacije Narodne banke Srbije o navodnim propustima poverenika u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, predstavljaju podršku nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana od strane poslovnih banaka

Poverenik je ocenio da jučerašnje saopštenje NBS, u kome se, kako je ocenjue, insinuira postojanje nekakvih navodnih propusta u postupku >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je Poverenik sproveo u svim poslovnim bankama u Srbiji, za efekat može da ima samo dezinformisanje javnosti.

"Ovakvo saopštenje NBS, nezavisno od motiva, objektivno predstavlja podršku nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana od strane poslovnih banaka", ističe poverenik.

U saopštenju poverenika se navodi da je neumesno i potpuno suvišno da NBS poziva poverenika da "vodi računa o jedinstvu pravnog sistema i drugim zakonima" i dodaje da je poverenik jasno najavio da će zabraniti one obrade podataka o ličnosti koji nemaju osnov ni u jednom zakonu.

U saopštenju se podseća da je poverenik još tokom marta upozorio svih 29 poslovnih banaka da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podaka o ličnosti zahtevajući i zadržavajući, bez osnova u zakonu, fotokopije pasoša, ličnih karata i zdravstvenih legitimacija i tom prilikom im pružio priliku da, ako mogu, navedu zakonski osnov za takvu obradu.

Banke to nisu mogle učiniti, budući da takav osnov ne postoji, dodaje se u saopštenju.

"To da li će NBS da podržava praksu u kojoj se obrada podataka o ličnosti ne zasniva i ne uređuje isključivo zakonom, kako to zahteva Ustav, već se uvodi i sprovodi na osnovu podzakonskih akata (odluka same NBS ili internih akata poslovnih banaka), stvar je opredeljenja i, razume se, odgovornosti same NBS", isiče poverenik.

U saopštenju se dodaje da nije realno da NBS očekuje da je Poverenik u tome podrži, a pogotovo je nerealno da pokušava uspostaviti nekakvu obavezu poverenika da konsultuje NBS pre preduzimanja mera radi sprečavanja očigledno nedozvoljene obrade podataka o ličnosti.

NBS saopštila je juče da je pri preduzimanju mera prema bankama kada je reč o obradi podataka o ličnosti neophodno voditi računa o celini pravnog sistema, o svim zakonima kojima se uređuje finansijska oblast, a naročito o tome kakve bi posledice nastupile u vezi sa sprečavanjem pranja novca ukoliko bi se nametnula ishitrena rešenja koja bi trebalo izvršiti u nerealno kratkim rokovima.

Naveli su i da poverenik za zaštitu podataka o ličnosti nije zvanično obratio NBS povodom te teme i da smatraju da bi, pre preduzimanja pomenutih mera prema bankama, bilo od velike koristi da se poverenik konsultuje s NBS, koja je i nadležna za nadzor nad bankama u oblasti sprečavanja pranja novca.

NBS je saopštio i da je svrha pribavljanja i čuvanja određene dokumentacije uspostavljanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema kroz adekvatno praćenje i upravljanje rizicima u brojnim aspektima bankarskog poslovanja.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovor Šabića na saopštenje NBS

Izvor: B92, 22.Maj.2015

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da saopštenje NBS predstavlja podršku bankama u nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana..Poverenik je naveo da je NBS u saopštenju insinuirala postojanje navodnih propusta u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti...

Nastavak na B92...

NBS: Insistiramo na zakonitom ponašanju banaka

Izvor: RTS, 22.Maj.2015

Narodna banka Srbije saopštila je da ne podržava već insistira na zakonitom ponašanju banaka u bilo kojoj oblasti, pa i u obradi podataka o ličnosti i uvek će sarađivati sa drugim nadležnim institucijama i Poverenikom na zaštiti prava i interesa svih građana. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.