Od viška opštinare zabolela glava

Izvor: Politika, 10.Okt.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od viška opštinare zabolela glava

Novac koji im stiže Dinkićevom decentralizacijom čelnici na lokalu potrošiće za infrastrukturu, socijalna davanja, ali i za tekuće troškove

Dok pare ne legnu na račun, ne znam čim raspolažem. Ovo je juče bio najčešći odgovor anketiranih predsednika opština na pitanje „Politike” kako će potrošiti višak novca koji im sleduje prema novom Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava. Jer, od 1. oktobra, umesto dosadašnjih 40, čak 80 odsto prihoda od poreza na zarade >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostajaće opštinama. A odgovor na pitanje da li su opštinski funkcioneri zadovoljni ili ne u najvećoj meri zavisio je od njihove partijske pripadnosti, kao i od toga da li se njihove opštine nalaze na spisku razvijenih ili nerazvijenih područja.

Darko Tomić, predsednik opštine Trgovište, sa članskom kartom Demokratske stranke Srbije, prema računici Ujedinjenih regiona Srbije, imaće prihode veće za 101 odsto. U dinarima, prema URS-ovoj proceni, lokalna kasa ove opštine biće teža za 18 miliona. Zbog toga Darko Tomić sebe svrstava na listu dobitnika. Kaže i to da zna na šta će novac potrošiti.

– Napravili smo četvorogodišnji razvojni plan opštine od 2012. do 2016. godine. Uglavnom je reč o infrastrukturnim projektima ukupne vrednosti 6,2 miliona evra. Međutim, to ne možemo sami. Predviđeno je da učešće opštine bude nešto malo više od milion evra. Reč je uglavnom o lokalnim i regionalnim putevima, mostovima… – objašnjava Tomić.

Međutim, zbog usvajanja ovog zakona, rebalansom budžeta, odnosno prekrajanjem republičke kase, lokalni projekti su precrtani iz NIP-a. Ušteda na kapitalnim izdacima u centralnoj kasi nešto je malo veća od osam milijardi što se taman poklapa sa iznosom povećanja koji će lokalne samouprave dobiti do kraja godine.

– Mi smo ove godine iz NIP-a dobili 80 miliona dinara. Tih para dogodine neće biti, ali ćemo zato dobiti više novca po osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave preko transfera solidarnosti. Mislim da će nas taj zakon na neki način naterati da se lokalni menadžment drugačije organizuje i da se umesto na republičke više osloni na sopstvene snage – kaže Tomić.

On ipak ne poriče da će deo novca iz transfera solidarnosti morati da ode i na tekuću potrošnju.

– Imamo mali broj zaposlenih i od prihoda od poreza i taksa mi ne možemo da pokrijemo tekuće troškove, da platimo račune za grejanje i struju. Neosporno je da će deo novca morati da ode i u te svrhe – objašnjava Tomić.

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, smatra da ovaj zakon pogoduje velikim gradovima sa velikim brojem zaposlenih, dok je za male opštine koje zavise od jednog ili dva veća preduzeća porez na zarade nestabilan izvor prihoda. Inače, Paunović je kao predsednik Stalne konferencije gradova i opština među prvima iz Demokratske stranke kritikovao predlog koalicionog partnera – URS-a.

– Ovo povećanje je dobro samo ako nam budžeti budu stabilni i predvidivi i ako nam Republika ne bi prenela veće obaveze. Pošto će izgradnja i održavanje lokalnih puteva biti u našoj nadležnosti, troškovi će nam biti veći pa dodatni priliv novca nećemo ni osetiti – smatra Paunović čiji je opštinski budžet povećan za 200 miliona dinara.

Ogorčenost ne krije ni Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola, član „Nove Srbije”.

– Od 2004. godine smo se trudili da od nerazvijene opštine napravimo razvijenu. Sad kada smo u tome uspeli ispalo je da smo kažnjeni jer smo bili dobri. Najlošiji su, izgleda, najbolje prošli – kaže Jovanović i dodaje da su im sredstva iz NIP-a zakinuta, a tvrdi da po novim pravilima neće dobiti ni dinara više.

– Počeli smo izgradnju kanalizacione mreže, čišćenje toka reke Jasenice, izgradnju lokalnih puteva, učeničkog doma… Sada za to iz NIP-a nema para tako da ne znam šta da vam kažem. Mogu samo da kukam kad me novinari pozovu, a i to mi je dosadilo – iskren je Jovanović.

Dragan Zlatković, predsednik opštine Lapovo (SPO), ne bi novom transferu da daje političku dimenziju, ali ne može a da ne primeti da je njegova opština svrstana u grupu razvijenih sa samo tri kilometra kanalizacije, a treba joj 60, nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, voda je puna nitrata zbog loše mreže...

– Svilajnac, sa druge strane, smatra se nerazvijenom opštinom, a nije gori od nas. I da mi budžet bude veći za 74 odsto, kao što je URS izračunao, mada mislim da će biti manje – nema šanse da pokrpim sve rupe – uveren je Zlatković.

Miloš Pejčić, predsednik Skupštine opštine Odžaci (URS), kaže da će imati 20 miliona dinara više, a sledeće godine oko 100 miliona dinara.

– Oko 70 odsto novca biće potrošeno na infrastrukturne projekte. Oko 20 odsto sredstava daćemo za podsticanje zapošljavanja, a 10 odsto za javne radove kako bismo ublažili socijalni pritisak i uredili javne površine – kaže Pejčić koji smatra da je zakon dobar.

Među zadovoljnima je i Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara. Sredstva će, kaže, iskoristiti za popravku infrastrukture koja je u katastrofalnom stanju. Vlada Gajić, predsednik opštine Aranđelovac, očekuje dodatnih 85 miliona dinara. Ima projekte i čak sprovedene tendere za realizaciju. Najveći deo sredstava upotrebiće za infrastrukturu, poljoprivredu, zdravstvo i socijalna davanja. Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice (URS), takođe je među zadovoljnima jer će dobiti 46 miliona dinara više. Sredstva će biti iskorišćena za asfaltiranje putne mreže, poljoprivredu i socijalnu zaštitu.

----------------------------------------------

Palma nije pročitao zakon

Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, na pitanje šta će uraditi s novcem koji će dobiti posle izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava odgovara: „Nisam pročitao zakon”. Na pitanje novinara zar nije upravo on među prvima podržao Mlađana Dinkića i njegov paket decentralizacije odgovara:

– A na koji zakon mislite? Nemam komentar – rekao je Marković pre nego što je spustio slušalicu.

M. Avakumović – A. Telesković

objavljeno: 11.10.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Od viška, opštinare zabolela glava

Izvor: B92, 11.Okt.2011, 12:05

Beograd -- Novac koji im stiže Dinkićevom decentralizacijom čelnici na lokalu potrošiće za infrastrukturu, socijalna davanja, ali i za tekuće troškove...Dok pare ne legnu na račun, ne znam čim raspolažem...Ovo je najčešći odgovor anketiranih predsednika opština na pitanje kako će potrošiti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.