OECD: Loši rezultati švedskog školstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OECD: Loši rezultati švedskog školstva

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pozvala je Švedsku da se hitno pozabavi opadanjem kvaliteta svog školstva, što je sve veća neprijatnost za ovu skandinavsku državu blagostanja.

Šveđani su se navikli na to da im se, u međunarodnim istraživanjima, zemlja kotira visoko u svim kategorijama, od kvaliteta života do ekonomske konkurentnosti.

Međutim, na međunarodnim testovima za petnaestogodišnjake, švedski đaci su u poslednjoj dekadi osetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podbacili - sa proseka pali su značajno ispod proseka.

U izveštaju OECD-a koji je danas predat švedskoj vladi, od Švedske se traži da "hitno reformiše" svoje školstvo.

Među predlozima su jačanje statusa i prihoda učitelja, povećanje očekivanja od đaka i snažnija integracija imigranata, koji pokazuju u proseku manja znanja od đaka rođenih u Švedskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Školski sistem obrukao Švedsku

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2015

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila da Švedska nije uspela da poboljša svoj školski sistem, uprkos nizu reformi u poslednjih nekoliko godina, što sve više postaje sramota za tu skandinavsku državu blagostanja...Šveđani koji su navikli da vide svoju zemlju blizu vrha u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.