Izvor: Politika, 27.Avg.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O povišicama tek posle jesenjeg susreta sa MMF-om

Možda i zbog premijerove samouverenosti dobar deo ekonomske javnosti poverovao da je povećanje plata i penzija gotova stvar

Znam da ste iznenađeni i da ovo niste očekivali. Ovako je premijer Aleksandar Vučić još 26. marta ove godine prvi put najavio da „postoji mogućnost da se penzije i plate zaposlenima u javnom sektoru povećaju još u toku ove godine”.

– Ovo ne radim zbog glasova i da bih nekoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobedio na izborima. Ne treba to meni. I ovako mogu da ih pobedim. Cilj mi je da ozdravimo ekonomiju Srbije, povećamo privredni rast, pa da u skladu s tim možemo i da povećamo plate i penzije – rekao je tada Vučić.

Bilo je to na regionalnoj konferenciji Biznis plus i samo mesec dana nakon što je bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Srbiji odobrio aranžman iz predostrožnosti. Nakon toga predsednik vlade gotovo da nije propuštao priliku da u javnosti govori na tu temu. Možda i zbog premijerove samouverenosti dobar deo ekonomske javnosti verovao je da su povišice gotova stvar i da će MMF biti popustljiv i dozvoliti povećanje ličnih primanja građana i penzionera. Zato su mnogi očekivali da će na konferenciji za novinare, koju je premijer sazvao pre dva dana, odmah nakon sastanka sa misijom predvođenom Džejmsom Rufom, saopštiti kada, kako i koliko će plate i penzije biti povećane. Na ta tri pitanja zaposleni u javnom sektoru i penzioneri još nisu dobili odgovor.

– Plate i penzije će biti veće. I tačka. Pitanje je samo kada, kako i koliko – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Pre toga, prema našim izvorima, za pregovaračkim stolom mu je rečeno da će se o tome razgovarati u oktobru prilikom treće revizije programa. Ovoga puta za Fond to nije bila tema. Naši izvori kažu, da MMF bez nekih okvirnih budžetskih brojki za 2016. godinu o tome ne može da razgovara, jer su im potrebne čvrste garancije da manjak u državnoj kasi dogodine neće biti povećan. Premijerova formulacija „da će se razgovori o povećanju plata i penzija finalizovati u oktobru” svakako lepše zvuči od činjenice da mu je MMF, bar za ovu rundu pregovora, rekao – ne.

Pre nego što su razgovori počeli Vučić je rekao da će povišice biti manje nego što bi to MMF dozvolio, jer je on veći MMF od MMF-a i, kako je istakao, voli stabilnost javnih finansija.

Sa druge strane, pre dva dana premijer je kazao kako i Fond i vlada vide prostor za povećanje plata i penzija, samo da se razlikuju u proceni veličini tog prostora.

Boško Mijatović, iz Centra za liberalno demokratske studije, kaže da je MMF, bar za sada, odbio predlog premijera Vučića.

– Kao što su jedan i jedan dva, tako i najava povećanja plata i penzija ima veze sa izborima. Reč je o nagoveštaju svetle budućnosti koja je namenjena nezadovoljnoj javnosti. Jer, oni kojima su plate i penzije smanjene sada će reći „daj šta daš” – kaže Mijatović.

On, ipak, veruje da će MMF biti popustljiv, jer je to već bio slučaj pre pet godina. Srbija je tada, takođe, imala aranžman sa MMF-om, a bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić je isto insistirao na povećanju plata i penzija pre isteka aranžmana. Ekonomisti su njegovu ideju kritikovali, a Fond je, uprkos tome popustio i odobrio povišice ličnih primanja. Zbog toga mnogi veruju da će i ovoga puta zvaničnici MMF-a imati razumevanja za Vučićevu ideju.

– Fond je od početka krize znatno promenio svoju filozofiju. Ima razumevanja i za kenzijanske predloge – kaže Mijatović.

Kenzijanci su inače zagovornici državnog intervencionizma u privredi, a u konkretnom slučaju to se odnosi na stimulisanje privrede, preko povećanja lične potrošnje.

– MMF-u sada treba vremena da prouči najnovije ekonomsko stanje u Srbiji. Takvi važni zaokreti, kao što je povećanje plata i penzija, ne rade se preko noći. Verujem da će očekivati i neke dodatne mere kojima će se nadoknaditi rashodi koji će po tom osnovu nastati – smatra Mijatović.

Iako o ovoj temi predsednik vlade već dugo govori, formalno, pregovarači iz Vašingtona zahtev za povećanje plata i penzija dobili su tek početkom ove nedelje. Ovo nije prvi put da je Vučić najavljivao da će sa Fondom razgovarati na tu temu. Međutim, prilikom prethodne posete misije početkom maja razgovori na tu temu nisu ni otvoreni.

– Nismo razgovarali o bilo kakvom potencijalnom povećanju. Vlada je u potpunosti posvećena nastavku primene postavljenih ciljeva – kazala je bivša šefica misije Zuzana Murgasova.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, smatra da je MMF samo odložio tu temu. I da sada samo čekaju još podataka kako bi obezbedili da u sledećoj godini deficit ne bude veći nego ovaj.

– U oktobru će se već dosta znati konture fiskalne politike za 2016. godinu. Iako znaju da to nije najbolji ekonomski potez, oni će uzeti u obzir i socijalne i političke faktore, kao i to da li narod podržava reforme – kazao je Arsić.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.