O minimalnoj ceni rada odlučiće Vlada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2014, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O minimalnoj ceni rada odlučiće Vlada

Vlada Srbije sutra će odlučivati o minimalnoj ceni rada, jer predstavnci sindikata i poslodavaca na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nisu postigli dogovor.

Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekli su agenciji Beta da do dogovora nije došlo, i da će odluku o visini minimalne cene rada doneti Vlada Srbije.

"Unija poslodavaca će prihvatiti odluku o minimalnoj ceni rada koju Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << donese", rekao je Atanacković.

I Atanacković i Čanak su podsetili da će se sutra znati sve, jer je 15. septembar krajnji rok za donošenje definitivne odluke da li će minimalna cena rada biti viša od dosadašnjih 115 dinara.

Predstavnici sindikata tražili su da se minimalna cena rada u Srbiji sa sadašnjih 115 dinara poveća na 137,9, čemu se protivi Unija poslodavaca.

I ministar rada Aleksandar Vulin je potvrdio da članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nisu uspeli da dođu do zajedničkog rešenja koliko bi minimalna cena rada trebalo da iznosi u sledećoj godini.

"To znači da će Vlada preuzeti odgovornost i doneti odluku na jednoj od narednih sednica", rekao je Vulin novinarima, nakon sednice SES.

On je podsetio da rok da se SES izjasni o minimalnoj ceni rada ističe sutra, ali da će Vlada na jednoj od narednih sednica doneti odluku o tom pitanju, istakavši da se minimalna cena rada primenjuje od 1. januara naredne godine.

Vulin je novinarima nakon sastanka SES u petak rekao da ovo telo odluku donosi konsenzusom i da je dovoljno da samo jedan član kaže da nije zadovoljan i odluka neće biti doneta.

Vulin je rekao da su sindikati tražili novu cenu rada - 137, 9 dinara po satu, a poslodavci da ona ni na koji način ne treba da bude promenjena.

"Država je saslušala i jedne i druge, hoćemo da nastavimo da radimo i da nađemo rešenje. Očigledno nećemo moći da zadovoljimo sve, i jednu i drugu stranu, ali to je uloga države u ovom dijalogu i mi vodimo računa da bi to bilo održivo", rekao je tada Vulin.

Vulin je podvukao da minimalna cena rada i minimalna zarada nisu iste kategorija i da su regulisane posebnim članovima Zakona o radu, odnosno minimalna zarada članom 111, a minimalna cena rada članom zakona 112.

On kaže da su se sindikati pozivali na član 112, ne uzimajući u obzir još neke parametre kao što su kretanje zaposlenosti, a da u računicu nije ušla ni produktivnost.

"Minimalna zarada ne mora da ima nikakve veze sa minimalnom cenom rada, jer minimalna zarada je socijalna kategorija, kojom mi štitimo najsiromašnije da ne prime manje od minimalne zarade, a minimalna cena rada je ekonomska kategorija", kazao je Vulin.

Kako je naveo, minimalnu cenu rada moguće je izračunati po raznim parametrima, a minimalna zarada se ne može izračunati.

Kako je kazao, država brine kako da obezbedi da najsiromašniji radi za ipak, pristojnu zaradu, i da ona ne padne ispod granice siromaštva.

Sloga: Dvostruko uvećati minimalnu cenu rada, sindikati da ne statiraju

Sindikat "Sloga" ocenio je danas da se minimalna cena rada sa sadašnjih 115 dinara mora uvećati dvostruko, i to u iznosu od minimum 240 dinara po radnom času.

U saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga" navodi se da najava da će Vlada Srbije opet da "preseče" i da sama donese odluku o minimalnoj ceni rada ozbiljno postavlja pitanje daljeg učešća "takozvanih 'reprezentativnih' sindikata" u radu Socijalno-ekonomskog saveta.

Dodaje se da u toj instituciji čelnici "takozvanih 'reprezentativnih'

sindikata" godinama unazad statiraju u predstavi socijalnog dijaloga i rade za svoje lične privilegije.

Izostanak dogovora o budućoj ceni minimalnog rada u Srbiji na Socijalno-ekonomskom savetu je za Udružene sindikate Srbije "Sloga" očekivana vest imajući u vidu, kako se navodi, da je ta institucija tripartitnog odlučivanja toliko obesmišljena da je postala sinonim za farsu nečega što bi trebalo da predstavlja socijalni dijalog.

"Od ovakvog sastava Socijalno-ekonomskog saveta nismo ni očekivali da će povećati minimalnu cenu rada, koja je sada manja od jednog evra po radnom času, što je ispod svakog ljudskog dostojanstva, ali i jedna od najnižih u Evropi", piše u saopštenju.

Sidikat "Sloga" je ocenio da je krajnje vreme da sindikati ispune svoja obećanja radnicima i konačno nakon silnih pretnji izađu iz rada Socijalno-ekonomskog saveta, u kome samo daju legitimitet stvaranju iluzije da u Srbiji postoji nešto što treba da se zove socijalni dijalog i tripartitno odlučivanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.