Izvor: B92, 25.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o planiranju i izgradnji

Beograd -- Novi zakon o planiranju i izgradnji biće veoma rigorozan prema opštinama, institucijama i preduzećima koji ne poštuju zakon, kaže ministar Oliver Dulić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da će konačno biti rešen problem vlasništva nad zemljištem, što je do sada bila prepreka dolasku investitora, ali i da će sa tržišta biti eleminisane sve građevinske firme koje varaju građane.

Predug proces izdavanja građevinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dozvola, kao i nedostatak jasnih pravila poslovanja - ono je što odbija investitore od Srbije.

Direktor američke Agencije za međunarodni razvoj Majkl Harvi kaže da je još veći problem što investitori ne mogu da postanu vlasnici zemljišta na kome treba da grade.

"Kada se vozite Beogradom, vidite blokove i blokove lepih zgrada koje se ne upotrebljavaju ili koje su poluzavršene. Razlog je nedostatak sigurnosti vlasništva nad zemljištem, koji je velika prepreka razvoju srpske ekonomije", kaže Harvi.

"Smatram da, uprkos globalnoj krizi, postoje veliki kapital, koji čeka dobru priliku za investiciju. Srbija može da privuče te investitore ukoliko im pokaže da je jasno odredila pravila igre", kaže Harvi.

Smena zbog gradnje

Kako saznaje B92, na inicijativu gradonačelnika Dragana Đilasa smenjena je šefica građevinske inspekcije izvršenja u opštini Stari grad Dubravka Mirković.

Ona je smenjena zbog slučaja nelegalne nadgradnje biznismena Vukomana Rutovića. Naime, Rutović je u Fruškogorskoj 6 nelegalno podigao krovnu konstrukciju od 110 kvadrata i nadzidao stambeni prostor. 15. septembra je, po nalogu Četvrtog opštinskog suda, uklonjen deo tog objekta.

Ljubinka Lazarević, vlasnica susedne zgrade, koja je i zahtevala uklanjanje nadogradnje, tada je izjavila da je podnela krivičnu prijavu protiv Rutovića, a zbog neizvršenja sudskih i opštinskih rešenja, i protiv odgovornih u opštini Stari grad.

Novi zakon o planiranju i izgradnji rešiće problem imovine nad zemljištem, a ministar Oliver Dulić najavljuje da će rešiti i problem nedostatka prostornih planova, što je do sada bio izvor korupcije.

"Deo novog zakona će biti podsticajan za opštine da izrade planove prema jednom novom tipu hijerahije koji ćemo uspostaviti, ali ćemo uvesti i sankcije prema onim opštinama koje ne poštuju zakonske rokove", kaže Dulić.

Opredeljenje Ministarstva jeste smanjenje regulative i povećanje kontrole, a to praktično znači da će inspekcije imati veće nadležnosti i da će moći na licu mesta da zaustave izgradnju bez mogućnosti nastavka.

"Ovo ministarstvo će preuzeti i određene mere koje treba da eliminišu preduzeća i pojedince koji varaju građane uzimajući im čitavu ušteđevinu, za koju su ceo život radili", kaže on.

"Došlo je vreme da se zna ko je investitor, ko može da gradi i po kojim standardima mora da se ponaša da bi bio i dalje investitor u Srbiji", kaže Dulić.

Nadležno ministarstvo će inicirati i pravljenje "bele knjige" investitora, a takođe je najavljeno i bolje definisanje uslova pod kojima će poslovati agencije za promet nekretnina, čime će se konačno odrediti ko može da prodaje nekretnine i po kojim pravilima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dulić: Privatno vlasništvo i nad građevinskim zemljištem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2008

BEOGRAD - Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da će najavljenim promenama Zakona o planiranju i izgradnji, biti omogućeno privatno vlasništvo nad građevinskim zemljištem...Novi Ustav, donet 2006. godine definisao je tu oblast i omogućio privatno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bela knjiga za investitore

Izvor: Kurir, 26.Sep.2008, 06:37

BEOGRAD - Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, izjavio je juče da će se zalagati za povećanje ovlašćenja građevinske inspekcije, što znači da bi ona u budućnosti mogla momentalno da zaustavi spornu gradnju, bez mogućnosti nastavka. Dulić je istakao da će raditi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.