Ništa od dok se dvoje svađaju...

Izvor: B92, 02.Avg.2014, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od "dok se dvoje svađaju..."

Beograd -- Odluka Rusije da od 1. avgusta obustavi uvoz svežeg voća i povrća iz Poljske nije nešto što Srbiji može povećati izvoz, ocenjuju stručnjaci.

Predstavnica Asocijacija voćara i povrtara "Poodovi Srbije" Evica Mihaljević kaže da ne veruje da će ta mera Rusije dugo trajati, jer su Poljaci veliki i ozbiljni proizvodjači i sigurno će pokušati da otklone probleme koji su pojavljivali i prethodnih godina, počev od 2009, ali su sada kulminirali.

Rusija je veliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržište i neće se lako odreći nečega što joj je potrebno, dodala je Mihaljević, i objasnila da je za Srbiju rusko tržište veoma važno. Kao primer navela je da je smo samo prošlog meseca izvezli 160.000 jabuka roda, što je za Srbiju sasvim solidno.

"Mi trenutno ne osećamo povećanu potražnju, ali Srbija ima šta da ponudi Rusiji, kada su u pitanju voće i povrće, i to u kontinuitetu. Tako se pokazalo da je najbolje jabuke transportovati za Rusiju tokom svih 12 meseci. Imamo i drugo voće sa kojim postižemo kontinuitet u isporuci", navela je Mihaljević.

Voćarstvo u Srbiji se širi, pa je i značajan izvoz na tržište Rusije - počev od jagoda, trešnja, višnja, breskvi, a sada je počela i berba krušaka i nekih sorti jabuka i šljiva, koje traže tamošnji kupci, dodala je.

Mihaljević je rekla i da se povrtarstvo u Srbiji širi i sve više "ide ka izvozu", ali ne baš željenom brzinom. "Pored ruskog tržišta, pokušavamo da uđemo i na evropsko, sa svežim voćem i povrćem, to ide nešto sporije, ali smo ipak sve više i više prisutni".

Ovogodišnje poplave i kiše loše su uticale na kvalitet voća, što se odrazilo i na izvoz. Tako smo za prvih šest meseci ukupno izvezli svežeg voća oko 60.000 tona, od čega je 70 odsto otišlo za Rusiju, navela je Mihaljević.

"Svežih jagoda smo izvezli oko 6.000 tona, što je dosta veliki porast u odnosu na protekle tri do četiri godine, a svedoci smo se da su se protekle dve godine širile površine pod zasadima jagoda", istakla je ona.

Jabuka je u prvom polugođu izvezeno oko 42.000 tona od prošlogodišneg roda, a trešanja oko 3.500 tona. Ove godine je veći rod trešanja, ali je kvalitet lošiji, zbog svakodnevnih kiša, kazala je Mihaljevićeva, dodajući i da smo u zemlje u okruženju izvezli svežeg povrća oko 18.000 tona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.