Nešto je trulo u državi Norveškoj...

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nešto je trulo u državi Norveškoj...

Oslo -- Investicije u naftnoj industriji Norveške, koja je jedna od ključnih pokretača ekonomije te nordijske zemlje, pašće u 2017. treću godinu zaredom.

Kompanije naime, još uvek osećaju efekte niskih cena nafte, saopštila je danas norveška statistička služba.

Prema rezultatima ankete sprovedene među naftnim kompanijama, za narednu godinu su planirana ulaganja od 153,2 milijarde kruna (16,5 milijardi evra), što je za 7,6 odsto manje u odnosu na 165,9 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kruna očekivanih u ovoj godini, prenosi agencija Frans pres.

Najnoviji podaci, međutim, sugerišu da stopa pada ulaganja usporava, budući da je za ovu godinu prognoziran pad od 14,8 odsto.

Od decembra 2014. godine, norveška centralna banka je snizila referentnu kamatnu stopu četiri puta, u nastojanju da podstakne rast nacionalne ekonomije koja je bila teško pogođena padom cena nafte.

Posle 15 godina solidnog rasta, podržanog rastućim cenama nafte i gasa, norveška ekonomija je evidentirala ubrzani pad.

Za ovu godinu, norveška vlada očekuje rast BDP-a od tek jedan osto, dok stopa nezaposlenosti od 4,6 odsto predstavlja najvišu stopu nezaposlenosti za poslednjih deset godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.