Neslužbeno: Slovenija će arbitražom dobiti najmanje dvije trećine Piranskog zaljeva

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Jul.2015, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslužbeno: Slovenija će arbitražom dobiti najmanje dvije trećine Piranskog zaljeva

ZAGREB - Prema transkriptima razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova, razvidno je kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje 2/3 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Piranskog zaljeva ide Sloveniji, piše današnji Večernji list.

Tako se ostvaruje ono što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio još prije tri mjeseca kad je rekao kako ima neslužbene informacije da će arbitražni sud koji rješava granični spor Hrvatske i Slovenije u presudi omogućiti kontakt Sloveniji s otvorenim morem te da bi bio vrlo razočaran ako se to ne bi dogodilo. Erjavec je rekao da ostaje optimist u pogledu ishoda arbitraže i da ima neslužbene informacije da će takav kontakt Slovenija s otvorenim morem u arbitražnoj presudi i dobiti, a da su optimisti i stručnjaci za međunarodno pravo koje je Slovenija angažirala za zastupanje pred arbitražom.

"Ključno je da dobijemo doticaj s otvorenim morem, to je naš vitalni interes, a u suprotnom bih slučaju bio vrlo razočaran", kazao je Erjavec u razgovoru za lokalnu televizijsku postaju "As" iz Murske Sobote.

Hrvatska i Slovenija su pred arbitražnim sudom različito interpretirale englesku riječi "junction" iz svojega Arbitražnog sporazuma. Slovenci je tumače kao fizički dodir svojih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, dok Hrvatska kaže da je riječ o komunikaciji između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Hrvatska izgubila spor sa Slovenijom?

Izvor: B92, 22.Jul.2015

Hrvatska je izgubila granični spor sa Slovenijom i najmanje dve trećine Piranskog zaliva pripašće Sloveniji, prenose pojedini hrvatki mediji...Mediji navode i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudija Arbitražnog suda da se presudi u njihovu korist. Spominju se transkripti iz kojih se može zaključiti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.