Nesklad cene i kvaliteta gasa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesklad cene i kvaliteta gasa?

NOVI SAD -

Nezadovoljstvo potrošača gasa u Vojvodini načinom na koji se formiraju cene, pre svega kod lokalnih distributera, sve je veće.

Kada je reč o brojkama, koje interesuju potrošače u domaćinstvima, sigurno je jedina ta da je Agencija za energetiku odobrila glavnom i jedinom distributeru "Srbijagasu" povećanje cene od 11, 1 odsto, a da cena za lokalne distributere ne sme da premaši 15 procenata.

Uz sumnju da gas ne odgovara propisanim standardima kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je reč o kvalitetu, pritisku i temperaturi, potrošači se pitaju kako su lokalni distributeri došli do nove cene.

Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" kaže da će potrošači preduzeća "Novi Sad gas", umesto zvaničnih 42 dinara, gas plaćati čak i do 48 dinara po kubiku.

On ukazuje na nepoštovanje standarda koje je propisala Agencija za energetiku i tvrdi da lokalni distributeri, u ovom slučaju "Novi Sad-Gas", gubitke koje je stvorio monopolistički "Srbijagas", naplaćuje preko leđa građana.

"Mi građani potrošači vidimo da to nije ta kalorična vrednost s obzirom na boju plamena, s obzirom da se više gasa potroši. Drugi tarifni stav je pritisak. Uvek je slabiji pritisak zbog čega je automatski i slabiji dotok gasa. Sav gubitak koji se stvori kod uvoznika 'Srbijagasa', prevaljuje se na distributera koji svoj gubitak prevaljuje zajedno sa gubitkom u mreži na potrošače", kaže Ćirilović.

Tvrdnje o ugrađivanju dugova u krajnju cenu gasa, Sanja Zrnić iz preduzeća "Novi Sad-Gas" demantuje.

"Svi troškovi koji nisu opravdani budu odbačeni i oni ne mogu da uđu u strukturu cene. Tako da, insinuacije o tome da u cenu gasa ulaze gubici su potpuno netačne. Možda bi distributeri i voleli da je to tako i da to tako može, ali kontrolno telo, Agencija za energetiku to ne dozvoljava", navodi Zrnić.

Zvanična nova cena gasa za domaćinstva koju naplaćuje bečejski "Gas-DOO" je 41 dinar i porasla je za oko pet dinara.

"Mi sačinimo zahtev za cene, kalkulaciju sa novom ulaznom cenom od 'Srbijagasa' i onda na to saglasnost daje Agencija za energetiku", objašnjava formiranje nove cene direktor bečejskog preduzeća Radoslav Ivanović.

Da je to tako potvrdili su nam i u Agenciji za energetiku. Oni tvrde da u zahtevima lokalnih distributera nije bilo skrivenih stavki koje bi na nedopušten način uticale na cenu.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Goran Papović kaže da kada je reč o proveri pritiska i kvaliteta gasa, jedina relevantna adresa za to je "Srbijagas".

"Ja bih zamolio potrošače u Vojvodini koji se žale na kvalitet gasa da se jave u Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine imenom i prezimenom. To će nam dati osnovu da tražimo napokon odobrenje od 'Srbijagasa' da izmerimo kvalitet gasa na čvorištima", napominje Papović.

U Agenciji za energetiku kažu da se potrošači za sve uočene nejasnoće, ili greške na računu mogu obratiti tržišnoj inspekciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.