Nemci sami doprinose svom uspehu, evo kako

Izvor: B92, 14.Feb.2016, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci sami doprinose svom uspehu, evo kako

Berlin -- Više cene hrane, usluga i stanarina pogurale su inflaciju u Nemačkoj za 0,5 odsto u januaru, posle rasta od 0,3 odsto iz decembra.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HIPC), koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), rast potrošačkih cena u Nemačkoj je u januaru iznosio 0,4 odsto, što je blago ubrzanje u odnosu na 0,2 odsto iz decembra, pokazali su zvanični podaci saveznog zavoda za statistiku, Destatisa.

Cilj ECB je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godišnja stopa inflacije od neznatno ispod 2,0 odsto, zbog čega je ta institucija proteklih godina pokrenula niz mera za podizanje inflacije u evrozoni.

ECB-ov program otkupa obveznica zemalja članica evrozone, poznatiji kao kvantitivno labavljenje, pokrenut je prošle godine i prvobitno se učinilo da deluje, ali je ekonomsko usporavanje Kine i pad cena nafte ponovo oborio stopu inflacije u 19-članom bloku, prenosi agencija Frans pres.

Destatis je, takođe, saopštio da je nemačka privreda, najveća u Evropi, porasla za 0,3 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine, podstaknuta pre svega robusnom domaćom tražnjom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Povećana inflacija u Njemačkoj za 0,5 odsto

Izvor: Capital.ba, 14.Feb.2016

BERLIN, Više cijene hrane, usluga i stanarina pogurale su inflaciju u Njemačkoj za 0,5 odsto u januaru, poslije rasta od 0,3 odsto iz decembra. Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), koji kao mjerilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), rast potrošačkih cijena u Njemačkoj...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.