Neefikasno upravljanje finasijama na lokalu

Izvor: Akter, 29.Maj.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neefikasno upravljanje finasijama na lokalu

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović ocenio je danas da upravljanje javnim finansijama na lokalnom nivou u Srbiji nije dovoljno efikasno

Zbog toga je najavio da će poslovanje lokalnih samouprava ubuduće biti kontrolisano svake dve ili tri godine.

"Situacija nije sjajna. Ključni problemi u upravljanju finansijama na lokalnom nivou ogledaju se u nedovoljno efikasnom korišćenju javnih sredstava, neefikasnom upravljanju javnom imovinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nedovoljnom poštovanju zakona, propisa i procedura, što ukazuje na odsustvo javne odgvornosti", rekao je Sretenović.

On je na otvaranju skupa o unapređenju upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou posebno istakao nepravilnosti u ublasti izdavanja poslovnog prostora u zakup, zbog čega je, kako je dodao, neophodno da Ministarstvo finansija napravi uputstvo za procenu imovine, kako bi se standardizovao način procene njene vrednosti, a imovina bila identifikovana i evidentirana u poslovnim knjigama.

Sretenović je dodao da i da se značajan iznos javnih prihoda naplaćuje izvan budžeta lokalnih vlasti, čime se izbegava budžetska kontrola, poput poveravanja naplate parkinga javnom preduzeću.

"Potrebno je regulisati i pitanje plata za izabrana, imenovana, postavljena i zaposlena lica u gradskim opštinama, pošto to pitanje nije regulisano na jasan način sadašnjim propisima", kazao je on i dodao da je regulacija neophodna i kod subvencija, koje nisu obuhvaćene nijednim propisom.

Sretenović je upozorio i da interna finansijska kontrola na lokalnom nivou u većini slučajeva nije obavljala poslove iz svoje nadležnosti ili je uopšte nije ni bilo.

"Kada ovakav sistem kontrole bude zaživeo, predstavljaće prvi stepen odbrane od nenamenskog i neracionalnog korišćenja budžetskih sredstava", istakao je on.

Prema njegovim rečima, razlog za podnošenje većine krivičnih prijava DRI protiv pojedinaca u lokalnim samoupravama, jeste preuzimanje obaveza iznad iznosa određenih raspodela koje su im odobrene za određene namene u budžetskoj godini.

Sretenović je podsetio i da je prvi izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja završnih računa budžeta lokalnih samouprava DRI objavila 2011. godine, a da je do sada objavljeno 86 izveštaja o reviziji.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Zoran Perišić kazao je da ta organizacija učestvuje u realizaciji projekta jačanja mehanizama odgovornosti u javnim finansijama čiji je cilj da unapredi efikasnost javnih finansija na nacionalnom i lokalnom nivou, uz razvijanje mehanizama odgovornosti i transparentnosti u trošenju budžetskih sredstava.

Perišić je istakao značaj DRI, kao jedne od ključnih kontrolnih institucija u zemlji, i založio se za veće kazne za nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, navodeći kao primer neadekvatne kazne slučaj iz Niša iz 2010. godine, kada je za 1,1 milijardu dinara nepropisno utrošenih sredstava naplaćena kazna od 980.000 dinara.

On je naglasio da je neophodno unapređenje upravljanja javnim finansijama lokalnih samouprava, kao i programsko budžetiranje, jer će se 70 odsto propisa i standarda EU primenjivati u na lokalnom nivou.

Državni sekretar u Minstarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak najavio je da će njegovo ministarstvo ovih dana dobiti prve rezultate analize primene zakona o rokovima plaćanja privrede i državnih instutucija, dodajući da su prvi pokazatelji na nivou lokalnih samouprava "poražavajući".

Bošnjak je rekao da očekuje da će izmene Zakona o lokalnoj samoupravi bolje regulisati odnose mesnih zajednica i lokalnih samouprava, odnosno da se odliv sredstava svede na minimum.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.