Nedimović: Potpisani sertifikati za izvoz mesa u Kinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2016, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Potpisani sertifikati za izvoz mesa u Kinu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbija sa Kinom potpisala sertifikate o izvozu goveđeg i jagnjećeg mesa u tu zemlji.

On je, prilikom obilaska fabrike za prozvodnju voća Donera iz Rume, kazao da je sertifikat sa Kinezima potpisan u petak, a tri kompanije iz Srbije obezbedile su sertifikate za taj izvoz u Kinu, od kojih su dve iz Vojvodine i jedna iz centralne Srbije.

"Čim bude objavljeno na sajtu Kineskog biroa za bezbednost hrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mi ćemo imati situaciju da izvozimo te proizvode", kazao je Nedimović.

On je najavio da će pokusati da pregovara i da se obezbede sertifikati i za izvoz mleka i delova svinjskog mesa u Kinu.

"Probaćemo da otvorimo nove perspektive i šanse, jer ukoliko nemamo tržište džaba nam proizvodnja", kazao je ministar pojoprivrede naglasivši da je ovo nova šansa i da moramo biti pametni da je iskoristimo.

Prema njegovim rečima, Kina se u ovom trenutku stavlja u prvi plan jer je to neograničeno tržište.

On je dodao i da mu mnogi zameraju, jer se sreće sa brojnim ambasadorima, ali kako je naglasio to radi da bi obezbedio nova tržišta.

Do kraja godine laboratorija za kvalitet mleka

Nedimović je najavio da će Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka biti otvorena do kraja godine.

"Daćemo sve od sebe da do kraja godine otvorimo kanal za kontrolu kvaliteta mleka", kazao je Nedimović prilikom obilaska fabrike za proizvodnju voća Donera.

Prema negovim recima, kada ta laboratorija zaživi postojaća vozila koja će ići na teren i uzimati uzorke kako bi se radila kontrola kvaliteta mleka.

"Nama je ideja da u 2018. subvencije uspostavimo na osnovu kontrole kvaliteta. Da ono što je kvalitetno bude više plaćeno i da tako razvijamo konkurenciju", kazao je Nedimović.

On je naglasio da Srbija mora da se oslobodi toga da se sve plaća isto jer, dodao je, za to nema razloga.

"Uložiću ogromnu energiju sa svojim timom da ovo uspostavim. Ja potpuno insistiram na razvoju novih tržišta, prerađivačkom sektoru i da uspostavimo kontrolu kvaliteta, jer je to neminovno, ne samo kod mleka već i semenske robe", kazao je Nedimović.

Nedimović i Židan posetili fabriku voća u Rumi

Nedimović je sa slovenačkim ministrom poljoprivrede Dejanom Židanom posetio fabriku za proizvodnju voća Donera u Rumi.

Nedimović je nakon obilaska kazao da je ova poseta organizovana uoči sutrašnje zajedničke sednice vlada Slovenije i Srbije, kako bi kolegi iz Slovenije pokazao primere dobrih praksi u Srbiji.

On je dodao da je sa Žedanom razgovarao o iskustvima Slovenije u oblasti poljoprivrede, precizirajući konkretno u oblasti sigurnosti hrane i ruralnom razvoju, gde je Slovenija postigla značajne rezultate.

Nedimović je potsetio da će u narednom periodu insistirati na prerađivačkoj industriji i na obnovu mehanizacije, dodajići da će biti odgovoreno i na sve zahteve za investicije koje će biti izmirene iz ušteda.

Ministar poljoprivrede je kazao da će do kraja godine biti isplaćeni i svi dugovi iz oblasti stočarstva.

Žedan je rekao da mu je drago što je danas u Srbiji video dva primera dobre prakse kao što je Mitros koji je takođe posetio i fabrika Donera.

On je naglasio da će Slovenija uvek pomoći svojim iskustvima Srbiji u svemu vezano za poljoprivredu.

Fabrika Donera nalazi se u Rumi i prostire se na oko 170 hektara od kojih na oko 100 hektara gaji jabuke.

Najviše voća izvozi na trzište Rusije, a kako su kazali predstavnici te fabrike u planu je da izvoz prošire na tžište Severne Afrike, Indije i Kine.

U planu za narednu godinu je da otvore i hladnjaču kapaciteta 3.500 tona, a da u narednih pet godina celokupna površina voćnjaka bude navodnjavanja i obezbeđena protivgradnom zaštitom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

NOVA ŠANSA ZA STOČARSTVO: Potpisani sertifikati za izvoz mesa u Kinu

Izvor: Kurir, 23.Okt.2016

...On je, prilikom obilaska fabrike za prozvodnju voća Donera iz Rume, kazao da je sertifikat sa Kinezima potpisan u petak, a tri kompanije iz Srbije obezbedile su sertifikate za taj izvoz u Kinu, od kojih su dve iz Vojvodine i jedna iz centralne Srbije.."Čim bude objavljeno na sajtu Kineskog biroa...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.