Ne znamo kako da rešimo Srbijagas

Izvor: B92, 05.Mar.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne znamo kako da rešimo Srbijagas"

Za Srbijagas je potreban finansijski konsultant, jer Vlada Srbije ovu situaciju ne može da reši sama, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je na "Kopaonik biznis forumu" rekao da će ta kompanija 1. jula postati holding sa operaterom transporta i operaterom distributivnog sistema, odnosno snabdevanja.

Ministar je naveo i da su dugovanja prema Srbijagasu trenutno oko milijardu dolara, a da najveći dug imaju preduzeća u restrukturiranju, od toga pedeset >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto Petrohemija i Azotara.

Antić je podsetio da je u decembru prošle godine vlada usvojila plan restrukturiranja Srbijagasa, koje bi trebalo da bude daleko efikasnije preduzeće, tako da bi do 1. jula trebalo da bude reorganizovano, a funkcije u tom javnom preduzeću razdvojene na kompaniju koja će biti operator za transport gasa i kompaniju za sanbdevanje gasom.

Sa EBRD i Svetskom bankom se razgovara o finansijskoj konsolidaciji Srbijagasa i cilj je da se nadje finanansijski konsultant koji će peredložiti plan za saniranje dugova Srbijagasu koja su do danas narasla na oko milijardu dolara.

Podsetimo, predstavnici Vlade Srbije su pri donošenju budžeta za 2015. godinu tvrdili da Srbijagas mora da postane profitabilan i da svi moraju da plaćaju gas.

"Srbijagas mora da svoje funkcionisanje učini ekonomski održivim, da poveća naplatu i efikasnost poslovanja", rekao je Antić.

Takođe, tada je objavljeno i da Vlada više neće davati garancije za zaduživanje Srbijagasa.

Antić je na Kopaoniku govorio i o reorganizaciji Elektroprivrede Srbije i naveo da do 1. jula EPS treba da postane EPS grupa, sastavljena od jedinstvene elektrodistribucije i EPS snabdevanje.

Nova kompanija EPS Grupa trebalo bi da bude moderna grupacija koja bi imala matično preduzeće kao osnivač dva preduzeća - distributivni sistem, umesto šest regionalnih distribucija električne energije i drugo preduzeće biće EPS snabdevanje, umasto današnjih 14 zavisnih preduzeća, koji su zajedno imale 43 direktora.

Poslovanje EPS Grupe biće daleko efikasnije i neće biti "crna rupa" u sistemu javnih preduzeća.

Ministar energetike je napomenuo da se za petrohemijski kompleks traži strateški partner.

Srbija dugi niz godina nije izgradila nijedan energetski objekat i naša zemlja je u fazi pregovora o finansijskom aranžmanu sa kineskim partnerima za izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac koji će imati instalisanu snagu od 350 megavata, a cela investicija biće vredna oko 700 miliona evra, najavio je Antić i napomeno da treba da bude završen do 2019. godine.

Jedan od najvećih uspeha Ministarstva energerike je novi Zakon o energetici koji je dobio najvišu ocenu od Evropske komisije i Srbija je jedina zemlja u regionu koja je tim zakonom usvojila treći energetski paket, usaglašen sa evropskim zakonodavstvom, rekao je Antić.Taj zakon je ozbiljan poziv investitorima da ulažu u Srbiju i garantuje sigurnost njihovih investicija, rekao je Antić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbijagas dobija finansijskog konsultanta

Izvor: Beta, 05.Mar.2015

KOPAONIK, 5. marta 2015. (Beta) - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je u četvrtak da će ove godine biti izabran finansijski konsultant za Srbijagas koji će predložiti mere za finansijsku konsolidaciju tog preduzeća...Antić je na Biznis forumu na Kopaoniku, na panelu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.