Ne analizirajte ruske banke, pod sankcijama su

Izvor: B92, 22.Okt.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne analizirajte ruske banke, pod sankcijama su"

Evropska komisija (EK) je zabranila evropskim bankama da objavljuju analitička istraživanja ruskih banaka kojima su uvedene sankcije, objavljeno je na sajtu EK.

Zabranjeno je pozivanje na analize Sberbanke, VTB, VEB, Gasprombanke i Roseljhozbanke, preneo je Tas.

Kako je ranije objavljeno, krajem jula 2014. godine Evropska unija je uvela prvi paket sektorskih sankcija koje su zatvorile zapadno tržište kapitala za te banke. One su se nakon toga fokusirale na pronalaženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredstava na unutrašnjem tržištu i počele da traže svoje mesto u Aziji.

Uvođenje evropskih sankcija nije bilo iznenađenje za banke jer je do tada već bilo na snazi slično ograničenje SAD. Ipak, Evropa je poslednjih desetak godina bila tradicionalno tržište za privlačenje kapitala za ruske emitente koji su polako osvajali Londonsku berzu.

Ruske banke na Zapadu imale su prepoznatljive brendove, čak su počele da osvajaju i evropsko tržište rada sa stanovništvom. Uvođenje sankcija od strane glavnog finansijskog partnera za ruske bankare je postalo više moralni nego komercijalni izazov, konstatuje Tas.

Bilo je potrebno promeniti čitav obrazac poslovanja, tražiti alternativne izvore kapitala.

Pitanje sankcija je za banke i dalje bolno. Sberbanka, VTB, Gasprombanka, Roseljhozbanka i VEB odbile su da komentarišu godišnje rezultate svog rada i ublažavanje posledica sankcija.

Sudeći prema podacima finansijske agencije Cbonds, najveće banke kojima su uvedene sankcije čak su uspele da snize obim dužničkog opterećenja. Sberbanka je na dan 30. jula 2015. imala 19 odsto manji dug nego godinu dana ranije - 13,5 milijardi dolara, Gasprom banka je smanjila dug 28 odsto, na 12,31 milijardi, VEB - 15 odsto, na 17,23. Ukupni dug Roseljhozbanke i VTB smanjen je na 10,51 milijardu, odnosno 15,07 milijardi dolara. Izraženo u rubljama visina duga za vraćanje pokazala je rast zbog devalvacije rublje od 40 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.