NLB dodelila nagrade organskim proizvođačima

Izvor: B92, 07.Okt.2015, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NLB dodelila nagrade organskim proizvođačima

U Srbiji je organska proizvodnja još uvek u povoju i velike su mogućnosti za njeno širenje, pa je svaki podsticaj za njen razvoj dobrodošao.

NLB banka je i ove godine dodelila 1,4 miliona dinara za unapređenje organske proizvodnje, a ovogodišnji dobitnici kažu da im taj novac mnogo znači i da će ga uložiti u dalji razvoj.

Najbolji projekat gazdinsta Grujičić iz Uba nagrađen je novčanom donacijom od milion dinara, drugu nagradu od 300.000 dinara pripao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stevici Kracunijelu iz Bele Crkve a treću nagradu i 100.000 dinara dobio je projekat Milorada Aćimovića iz Futoga.

Pobednik konkursa ima 16 hekatra zemlje koju obrađuje. Pored organske proizvodnje, bavi se i stočarstvom, u svemu mu pomažu samo najbliži članovi porodice.

"Pobeda mi je velika čast ali i podrška u daljem radu. Bavim se organskom proizvodnjom već 6 godina i nije bilo lako. Možda treba pustiti na početku svakoga da proba da sam uspe i vidi kako je“, rekao je pobednik Grujičić.

Proizvodnja organske hrane zahteva ne samo rad i znanje već i značajna sredstva, zbog čega je ratarima bilo kakav oblik subvencija i te kako od pomoći, a na konkursu je za nagradu bilo 41 projekata iz 24 opštine Srbije, najviše do sada, navode iz NLB banke.

Više od polovine su oni koji su se prijavljivali i ranije.

Kako su naveli predstavnici banke, 25 projekta je bilo iz oblasti biljne proizvodnje, 7 projekata iz stočarke a ostali iz oblasti takozvane objedinjene proizodnje.

Komisija koja je pregledala projekte kaže da najveći broj domaćinstava koji se bave organskom hranom imaju mlađe članove porodice koji rade ovoj posao.

Osim što žele da osavremne svoju proizvodnju, finansijska sredstva ovim mladim poljoprivrednicima potrebana su i da kompletiraju svoju ponudu.

Trenutno su najpotrebnije sušare za preradu voća, kao i oprema, zatim traže objekte za smeštaj živine zbog prerade živinskom mesa, ali im je potrebna i oprema za navodnjavanje, posebno kada je reč sistemu "kap po kap".

Postoje i oni koji idu korak dalje, tako da se na konkurs javio poljoprivrednk koji je imao zahtev za objekat za pasterizaciju mleka ali i nešto novo na našim prostorima a to je poljoprivrednik sa idejom da produži sezonu, odnosno da napravi sistem za grejanje plastenika.

Iz NLB kažu da su im poljoprivrednici jedni od najboljih klijenata jer broj kredita u poljoprivredi beleži dvocifren rast, a kašnjenja u otplati su minimalna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.