NIS u plusu u drugoj polovini godine

Izvor: RTS, 03.Jul.2009, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS u plusu u drugoj polovini godine

Iako je u prva tri meseca zabeležen gubitak od 11 milijardi dinara, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko najavio je da će u drugoj polovini godine kompanija poslovati s dobitkom. ukupna potraživanja NIS-a iznose oko 30 milijardi dinara, rekao Kravčenko.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko najavio je da će u drugoj polovini godine kompanija poslovati s dobitkom, iako je u prva tri meseca zabeležen gubitak od 11 milijardi dinara, zbog pada prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naftnih derivata.

Kravčenko je takva predviđanja objasnio novim programom povećanja efikasnosti, ali je obećao da naftni derivati neće drastično poskupeti.

NIS planira da do kraja godine poveća proizvodnju bezolovnih benzina za 80 odsto, a do 2012-te proizvodiće goriva bez sumpora.

Kiril Kravčenko je naglasio da bi do kraja jula trebalo da bude formirana nova formula za izračunavanje cene naftnih derivata i istakao da se menadžment NIS-a zalaže da prelazak na tržišno formiranje cena bude postepen.

"Za poreze mi naravno ne odgovaramo ali za cenu koštanja odgovaramo i zato treba da budemo tržišni, a preciznu formulu objavićemo kada završimo pregovore sa vladom i svim zainteresovanim stranama, krajem jula meseca", rekao je Kiril Kravčenko.

Dodao je da se NIS zalaže da nova formula obuhvati monitoring cena sirove nafte i cena naftnih derivata u regionu.

Cilj NIS-a je nova organizaciona struktura pa su, kako navode, glavni prioriteti očuvanje kadra koji zna i hoće da radi i smanjenje administracije na jednu trećinu. U kompaniji ima 12 hiljada zaposlenih, a odnos je jedan i po rukovodilac na dva radnika.

"Taj socijalni program je prilično komforan i, verovatno za Srbiju, bez presedana.To je 750 evra po godini staža", rekao je Kravčenko.

Komentarišući problem sa završnim računom za 2008. i angažovanje novog revizora, prvi čovek NIS-a je rekao da u ovom postoji vrlo intenzivan dijalog sa vladom i da ima šanse da se postigne kostruktivno rešenje za mesec dana.

Dodao je da je od ministra energetike Petra Škundrića dobio pismo u kome se ističe da će taj posao biti završen do 30. septembra.

Potraživanja NIS-a 30 milijardi dinara

Kravčenko je izjavio da ukupna potraživanja NIS-a iznose oko 30 milijardi dinara, a da su tekuća potraživanja za ovu godinu smanjena i da iznose nešto više od milijardu dinara.

Na konferenciji za novinare u sedištu NIS-a izrazio je očekivanje da će tekuća potraživanja biti izmirena u toku avgusta i dodao da je dug javnih preduzeća prema NIS-u oko 20 milijardi dinara.

Kravčenko je rekao da je ukupan dug NIS-a smanjen, ali nije želeo da precizira koliko on iznosi, i istakao da je taj dug 'doveden u red'.

Rad na modernizaciji rafinerije Pančevo otpočeće u četvrtom kvatalu ove godine, rekao je Kravčenko i naglasio da je NIS spreman i za potpisivanje ugovora do kraja godine o isporuci goriva "Petrohemiji".

Kravčenko je podsetio da je NIS dao svoju ponudu za to i izrazio očekivanje da će vlada usvojiti zajednički program koji je izrađen za oživljavanje "Petrohemije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neće biti drastične promene cene goriva

Izvor: S media, 03.Jul.2009

Drastične promene cena naftnih derivata nisu verovatne a Naftna industrija Srbije nastojaće da se u narednom periodu cene tržišno formiraju, rekao je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko. ..On je na konferenciji za novinare u prostorijama NIS-a precizirao da će se pri tom uzeti u obzir...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.