NEDELJA NOBELA -ekonomija

Izvor: TvojPortal.com, 14.Okt.2011, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEDELJA NOBELA -ekonomija

NOBELOVU NAGRADU ZA EKONOMIJU DOBILI AMERIKANCI TOMAS SADŽENTZ I KRISTOFER SIMS
Laureati Nobelove nagrade za eKnomiju za 2011.g.postali su Amerikanci Tomas  Sadžent i Kristofer Sims.Nagrada je dodeljena za empirjska istarživanja u oblasti uzročn-posledičnih veza u makroekenomiji
Šezdesetosmnogodišnji Tomas Sardžent  sa Njujorškog univerziteta , kako  saopštava  Nobelov komnitet u obrazloženju odluke , pokazao je na koji način struktuirana makroekonomometrika  može biri >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << iskorišćena  za analizu permanentnih izmena u ekonomskoj politici.Sardžent  je posebno analizirao  iskustvo država u posleratnom periodu u kontrolisanju  inflacije.


Sa svoje strane, takođe  šezedesetosmogidšnjak , Kristofer Sims sa Prinstonskog univerziteta dobio je nagradu za razradu metoda kojim se ocecnjuje kako na eknomiju utiču privremeni faktori uključujući i ekonomsku politiku država.
Tako na primer, Simsva istražicanja su pokazala da povećanje procentne sdtop ne dovodi do brzog sniženja inflacije , ali  to   trajno negativno utiče na ekonomski rast.
Zanimljivo je da su Sardžent i Sims istraživanja sprovodili nezavisno jedan od drugog, ali im se tematika  istraživanja u mnogome  poklopila. „Bez obzira na to što su ova dva naučnika  sprovodili svoja istraživanja nezavinso jedan od drugog, njihovi pogledi na ekomiju su  se međusbno dopunjavali.Sada ti metodi  koje su razradili Sradžent i Sims su nezamneljivi isntrumenti makrokeonomske analize“ rečeno je na konferenciji za mediji u Nobelovom komitetu  prilikom  saopštavanja odluke o nagradi . Radovi za koje im je dodeljena Nobvelova nagrada objavljeni su još 70-ih i 80-godina prošlog veka.Sada se oni široko prizanti u naučnim krugovima , a njihove metode  mnoge vlde uveliko primenjuju u definisanju  ekonomske politike svojih  države.
Da podsetimo, prošle godine Nobelovu nagradu su dobila trojica ekonomista, klasika ekonomskog ustrojstva 90,-ih godina minulog veka. Piter Dajmond sa Masačusetsa, Dejl Mortensen sa Severno-Zapadnog univerziteta ( Ilionis ) i Krisrofer Pisarides sa LSE ( London ) –autori su modela DMP ( Diamond, Mortensen, Pissarides) koja se primenjuje u celom svetu za izučavanje problema nezaposlenosti  i socijalne politike.
Nagradu za ekonomiju, takođe da podsetimo,za razliku od drugih Nobelovih nagrada ,uvela  je tek 1968.Državna banka Švedske  koja svake godine nagrađenima prebroji 10 miliona švedskih kruna ( 1,44$).
U prvim komentarima eknomskih stručnjaka koje prenose svetske agencije ističe se da se odluka Nobelovog komiteta ne bi mogla smatrati neočekovanom.Kristifor Sradžent i Kristofer Sims  bili su favoriti za Nobela  mnogih eknomskih eksperata  još od pre 3-4 godine.Opšte je mišljenje najkompentetnijih svetskih  ekonomista da je za svaku pohvali bazični princip koji primenjuje Nobelov komitet  dajući prioritet fundmantalnim istraživanmjima  koja imaju  određen odnos  prema onome što proističe iz makroeknomskih kretanja na celoj planeti .Stoga se pozdravlja ovogodišnja  dodela Nobela za ekonomiju  dvojici makroekonomista koji su dali ogroman diprinos   analizi uzroka i posledica makroekonmske poltike  kojiu vode vlade u pjedniim državama. Ima mišljenja  i da ova istraživanja mogu doprineti bržem isalsku iz  svetske ekonomske krize. Tako nisu retki komentarti na Internetu objavljerni odmah posle saopštenja odluke o lauretaima ( ponedeljak, 10. oktobra u 13 sati po srednjevropskom vremenu ) da modeli i tehnika koju su ovogodišnji nobelovci uradili  može delotvorno da se iskoristi u analizi posledica ekonmske politike koja se danas vodi u svetu.Kada centalne banke po celom svetu , kao Federalne rezerve na primer (SAD) ,razmišljaju šta će biti,siutra,oni promene neku stopu procenta  opirući se na analizu    do koje su došli pomoću tehnike razvoja novopečenog nobelovca Simsa.
B.Rakočević

ekonomijaNobelova nagrada

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.