Muzej Jugoslavije obeležava 55 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2017, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej Jugoslavije obeležava 55 godina postojanja

Muzej Jugoslavije danas obeležava 55 godina od osnivanja Muzeja "25. maj" specijalnim programom za publiku - ekskluzivnom turom.

Tura počinje okupljanjem na platou ispred Muzeja, nastavlja se na soliteru preko puta Muzeja i završava u Muzeju "25. maj".

Publika će imati priliku da od Vladane Putnik, istoričarke arhitekture, i Jelice Jovanović, arhitekte, čuje analizu najpoznatijih građevina čuvenog arhitekte s vidikovca na soliteru koji se nalazi naspram Muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "25. maj". Zatim će se tura nastaviti na platou ispred Muzeja gde će sa svojim projektom posetioce upoznati Branislav Jovin, arhitekta, a o pojedinostima rada na mozaiku koji krasi pročelje fasade više će reći sin autora Bogdana Karanovića - fotograf Branislav Karanović.

Tura se završava obilaskom unutrašnjosti Muzeja "25. maj" s Nedom Knežević, direktorkom Muzeja, Momom Cvijovićem, muzejskim savetnikom, i Milanom Popadićem, profesorom. Tura će uključiti i gosta iznenađenja koji će, kao izuzetno blizak Mihailu Jankoviću, podeliti zanimljive anegdote i sećanja iz života ovog značajnog arhitekte. Učešće na programu je popunjeno već drugog dana nakon poziva na društvenim mrežama.

Skupština grada Beograda usvojila inicijativu da ulica u kojoj se Muzej Jugoslavije nalazi ponese ime arhitekte Mihaila Mike Jankovića, jednog od vodećih beogradskih i jugoslovenskih stvaralaca ovog razdoblja, autora zdanja čiji se jubilej obeležava.

Muzej "25. maj" jedan je od retkih objekata potpuno očuvane originalne funkcije i namenske arhitekture iz perioda socijalističke Jugoslavije. Značajan je primer moderne arhitekture i redak primer total dizajna u arhitekturi Beograda. Jedan od prvih namenski projektovanih i građenih muzeja u Beogradu, poklon Grada Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, danas je centralna ustanova Muzeja Jugoslavije.

Impozantni spisak izložbi iz zemlje i inostranstva u ovom zdanju, u periodu od 1978. do 2015. godine, pored brojnih međunarodnih i domaćih skupova, seminara, predavanja i drugih aktivnosti, kao i poseta velikog broja državnika, poznatih ličnosti i delegacija, samo je deo njegovih aktivnosti u 55 godina postojanja.

Objekat Muzeja "25. maj" svečano je otvoren 24. maja 1962. godine, a zdanje i danas provocira i izaziva oprečne stavove stručnjaka i šire javnosti, kako svojim umetničkim oblikovanjem, tako i simboličnim vrednostima koje se za njega vezuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.