Monopol oborio akcije Imleka

Izvor: B92, 06.Nov.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monopol oborio akcije Imleka

Beograd -- Odluka Upravnog suda da je "Denjub fuds grupa" zloupotrebila monopol na tržištu otkupa mleka oborila je za samo tri dana vrednost akcija Imleka za čak 15 odsto.

Vrednost akcije Imleka je tako sa 1.929 dinara u utorak 2. novembra, kada je obelodanjena odluka suda, pala na 1.643 dinara. Samo juče, vrednost akcija Imleka pala je za 9,7 odsto.

"To je zaista veliki pad za samo jedan berzanski dan. To može da se dovede u vezu jedino sa odlukom Upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda. Ipak, ne mislim da će se to dugoročno odraziti na status Imleka na berzi, jer vrednost akcija jedne kompanije zavisi od njenog ukupnog poslovanja”, objašnjava ekonomista Goran Nikolić.

Njegov kolega Zoran Popov takođe smatra da je u pitanju kratkoročan pad. "Nije samo Salford kriv za nestašicu mleka na tržištu, već na prvom mestu država, jer nije dala subvencije proizvođačima, već milostinju. Vrlo brzo će akcije Imleka početi ponovo da dobijaju na vrednosti”, ističe Popov.

Oglasila se u petak i Komisija za zaštitu konkurencije i saopštila je da neće komentarisati odluku Upravnog suda, ali ističe poseban značaj koji bi ova presuda, kao prva takve vrste, trebalo da ima na ponašanje učesnika na tržištu.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Monopol oborio Imlek: Za tri dana pad cene akcije 15 odsto

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Nov.2010

BEOGRAD - Odluka Upravnog suda da je Danube Foods grupa zloupotrebila monopol na tržištu otkupa mleka oborila je za samo tri dana vrednost akcija Imleka za čak 15 odsto.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.