Miščević: Menjati upravu na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2015, 03:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Menjati upravu na putu ka EU

Međunarodna konferencija "Reforma javne uprave - sastanak partnera" biće održana danas u Beogradu, a otvoriće je potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da reforma državne uprave i administracije, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou, ima veoma važnu ulogu u procesu evropskih integracija.

Miščević je na skupu "Reforma javne uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - sastanak partnera", navela da je pitanje reforme državne uprave povezano sa poglavljem 23, koje je jedno od ključnih u pregovaračkom procesu, ali i poglavlja 22 u vezi sa finanskijskom kontrolom, upravljanjem, menadžmentom….

"Nema poglavlja a da nema potrebe za izgradnjom novih i dogradnjom postojećih institucija. To je ozbiljan zahtev i vrlo težak izazov u uslovima kada imate mere štednje i racionalizacije", navela je Miščević.

Reforma državne uprave je, dodala je, jedan od najstarijih uslova za stupanje u članstvo u EU, a nivo značaja reforme državne uprave u procesu pregovora i priprema za članstvo je danas dodatno potvrđen.

Miščević je navela i da su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i reforma državne uprave suština funkcionisanja moderne države, odnosno modernih i stabilnih institucija.

"To nije novo uslovljavanje, već izvlačenje ovih ključnih pitanja iz konteksta drugih jer su oni suština za funkcionisanje države", objasnila je Miščević, dodajući da bi ti principi bili potrebni i da se ne pregovara o članstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nije moguće otpustiti 75.000 ljudi"

Izvor: B92, 10.Jul.2015

Vlada Srbije još nije donela konačnu odluku o načinu racionalizacije javne uprave, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički...Udovički je novinarima u Palati Srbija rekla da se na današnjoj sednici vlade vodila diskusija na ovu temu i najavila da će razgovori biti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.