Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2017, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri o taksama Hrvatske: Ili povlačenje ili kontramere

U Sarajevu u ponedeljak dan odluke. Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razmotriće zajednički odgovor na odluku Hrvatske da višestruko povisi takse na uvoz poljoprivednih proizvoda iz zemalja regiona.

Izvor: N1

Ministar trgovine Rasim Ljajić, koji prisustvuje pripremnom sastanku, za N1 kaže da se nada da će Hrvatska povući odluku koju je donela, jer je u suprotnom neizbežno uvođenje kontramera. I susedne zemlje iščekuju sličan >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << scenario, ali i reakciju Brisela zbog kršenja SSP-a.

Uvećanje takse na uvoz voća i povrća dvadeset dva puta Hrvatska je u prethodnim danima pravdala selekcijom najboljih poljoprivrednih proizvoda za svoje građane. Taj potez osuđuju zemlje regiona uz poruku da Hrvatska time krši SSP, protežira pojedine proizvođače i narušava regionalne ekonomske odnose.

"Ovo je apsolutno u ekonomskom smislu protekcionistička mera, u političkom smislu ovo je populistička mera", smatra ministar trgovine Rasim Ljajić.

"Ovo je druga, odnosno već treća barijera, kako je mi zovemo. Prvo vino, pa mleko iz Kozarske Dubice, Maglaja, sada voće i povrće. Ova mera je u suprotnosti sa SSP-om, odnosno trgovinskim principima i Bosna i Hercegovina želi da to jasno kaže susednoj Hrvatskoj", navodi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH 3. avgust 2017. Mirko Šarović.

Zato su Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora spremne na pregovore sa hrvatskom vladom o povlačenju sporne mere. Ukoliko se to ne dogodi biće, kažu, usaglašene kontramere, štetne za proizvođače i potrošače, ali i za političke odnose.

"Zato želimo da izbegnemo taj naradikalniji scenario i ja mislim da je lopta u dvorištu Zagreba i očekujem da će se ova odluka o merama najozbiljnije razmotriti, preispitati, kako ne bismo ušli u jedan lanac mera i kontramera", kaže Ljajić.

Beogradski mediji spekulišu da je Srbija već pripremila kontramere koje sprovodi Uprava carina u smislu odugovlačenja uvoza iz Hrvatske, ali nema zvanične potvrde tih informacija. Da je sprečavanje protoka robe i usluga višestruko štetna odluka, upozorava agrarni ekonomista Drago Cvijanović.

"Mislim da je šteta pre svega i za hrvatsko stanovništvo, jer neće dobiti kvalitetnu robu, posebno oni koji su na Jadranu, jer uglavnom je to roba koja je išla na turistička tržišta, odnosno širom celog Jadrana. S ovakvim pokušajima destabilizacije određenog uvoza, odnosno izvoza s naše strane, je u stvari loše i za naše proizvođače i za kvalitetne, cenjene potrošače na tlu Hrvatske", smatra predsednik Razvojne akademije poljoprivrede Srbije Drago Cvijanović.

Zatvaranje granica je, dodaje Cvijanović, udaljavanje ne samo od ekonomskih već i političkih rešenja, pa apeluje na spuštanje lopte i otopljavanje, a ne zaoštravanje odnosa.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zemlje regiona o merama Hrvatske

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2017

U Sarajevu u ponedeljak dan odluke. Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razmotriće zajednički odgovor na odluku Hrvatske da višestruko povisi takse na uvoz poljoprivednih proizvoda iz zemalja regiona...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.