Ministarstvo: Srbija je napravila veliki korak u energetici

Izvor: Studio B, 27.Feb.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Srbija je napravila veliki korak u energetici

Srbija je napravila veliki napredak u energetici i rešila sporna pitanja, saopstilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike posle sastanka minstra Aleksandra Antića i predstavnika Evropske komisije.

 

 

Kako se navodi u saopstenju, na sastanku Antića sa Žan ErikomPakeom, direktorom Direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije za politiku susedskih odnosa i proširenje, rečeno je su za taj napredak zaslužni potezi od usvajanja novog Zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << energetici, do donošenja plana restrukturiranja Javnog preduzeća Srbijagas.

 

Pake s delegacijom boravi u Beogradu povodom drugog sastanka Potkomiteta Evropske unije i Srbije za stabilizaciju i proširenje. Sastanku s Antićem je prisustvovao i šef Delegacije EU Majkl Devenport.

 

Krajem avgusta u Beču će biti sastanak predstavnika EU s predsednicima vlada Zapadnog Balkana, na kojem će u prvi plan biti stavljene interkonekcije.

 

"Očekujem da će na tom skupu biti do kraja definisan projekat gasne interkonekcije Srbije s Bugarskom u smislu finansijske konstrukcije", rekao je ministar Antić.

 

U Sofiji će 5. marta biti sastanak na tehničkom nivou, dok bi u narednih mesec dana u Beograd trebalo da dođe bugarska ministarka energetike Temenužka Petkova, sa kojom će biti definisani svi elementi projekta za skup u Beču.Povezivanje Bugarske i Srbije gasovodom omogućilo bi protok gasa u oba smera, između Niša i Sofije, čime bi se za Srbiju obezbedio novi pravac snabdevanja gasom.

 

Predstavnici Evropske komisije informisani su da će Srbija odgovorno i ravnopravno tretirati sve nove gasne projekte koji imaju za ideju potrebu diversifikacije izvora i pravaca snabdevanja gasom, ali da sve to planira da radi u koordnaciji sa EK i da projekti moraju da budu usaglašeni sa Trećim energetskim paketom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.