Ministarstvo: Deficit u prvoj polovini godine 26,4 milijarde

Izvor: Studio B, 07.Jul.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Deficit u prvoj polovini godine 26,4 milijarde

Za prvih šest meseci ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta od 26,4 milijarde dinara, što je za gotovo 80 milijardi bolje u odnosu na plan koji je podržao MMF, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

U prvoj polovini ove godine, kako je navedeno, rezultat je čak 100 milijardi dinara bolji od deficita od koji je ostvaren u istom periodu 2014. kada je minus u državnoj kasi iznosio 126 milijardi dinara.

"Ostvareni rezultat je nastao usled mera štednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koje Vlada Srbije dosledno sprovodi s jedne strane, ali i bolje naplate poreskih i neporeskih prihoda, odnosno veće fiskalne discipline", piše u saopštenju.

Pojedinačno, kako piše, najveći doprinos ostvaren je uštedama kroz smanjenje plata u javnom sektoru i dela penzija, tako da najveći deo zasluga pripada upravo građanima Srbije.

Ministarstvo je pozdravilo spremnost građana da "zajedničkim naporima uz Vladu Srbije, obezbede dugoročnu finansijsku stabilnost i makro-ekonomsku održivost", i što su na taj način razumevanjem i podrškom doprineli ostvarenju ekonomskih cileeva i rasta zaposlenosti.

Kako ističu, podaci se odnose isključivo na izvršenje direktnih budžetskih korisnika, s obzirom na to da podaci o sopstvenim prihodima indirektnih budžetskih korisnika (IBK) i iz njih finansiranih rashoda nisu raspoloživi u mesečnoj dinamici.

"Ističemo i da se podaci za prvu polovinu godine odnose isključivo na republički budžet, dok će podaci o konsolidovanom rezultatu opšte države za isti period biti raspoloživi u drugoj polovini jula", piše u saopštenju.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Najveće uštede zbog smanjenih plata i penzija

Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 10:13

Srbija je tokom prvih šest meseci ove godine zabeležila deficit republičkog budžeta od svega 26,4 milijardi dinara, što je za 77,7 milijardi bolje u odnosu na plan koji je podržao Međunarodni monetarni fond, saopštilo je juče Ministarstvo finansija...To je juče posredno priznalo i Ministarstvo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.