Mihajlović: Cilj da Nikola Tesla bude najbrže rastući regionalni aerodrom

Izvor: RTS, 03.Avg.2017, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Cilj da "Nikola Tesla" bude najbrže rastući regionalni aerodrom

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa predsednikom i direktorom međunarodnog aerodroma Inčeon u Južnoj Koreji Čung Il Jungom – o dobroj praksi u razvoju te vazdušne luke koju bi Srbija mogla da primeni i na razvoj Aerodroma "Nikola Tesla".
Kako je saopšteno, Mihajlovićeva je rekla Čungu da je strateški cilj Vlade Srbije da se "Nikola Tesla" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u narednim godinama razvija, kao i da postane najbrže rastući i najrazvijeniji aerodrom u regionu.

Čung je Mihajlovićevoj objasnio da su ulaganja u Inčeon zvanično počela 2001. godine, a sada je to aerodrom koji je više puta proglašavan najboljim na svetu, potpuno moderan i automatizovan, gde putnike opslužuju i roboti vodiči.
Istakao je da je samo prošle godine glavni aerodrom u Južnoj Koreji ostvario 17 odsto veći profit u odnosu na 2015. godinu, a i dalje se ulaže u proširenje kapaciteta.
Tako bi, kako je naveo, do kraja godine, a u susret Zimskim olimpijskim igrama u februaru 2018, trebalo očekivati i početak rada novih terminala.
Mihajlovićeva je čestitala Čungu na uspešnom razvoju aerodroma i istakla da su stalna ulaganja u proširenje kapaciteta i razvoj najveće vazdušne luke u zemlji nešto što se u slučaju Južne Koreje pokazalo kao dobra praksa, a svakako je i strateški cilj Srbije.
Zato je Vlada Srbije, kako je podsetila, raspisala javni poziv za koncesionara, i taj proces je u toku.
Mihajlovićeva je podsetila da u oktobru ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda, a zatim će stručna komisija odabrati koncesionara, od kojeg se očekuje da nastavi i poveća ulaganja u razvoj beogradskog aerodroma i time postigne zacrtane ciljeve u pogledu te vazdušne luke.
Vlada Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su 10. februara javni poziv za davanje koncesije za tu kompaniju u trajanju od 25 godina.
Neobavezujuće ponude za koncesiono upravljanje beogradskim Aerodromom "Nikola Tesla" dostavila su četiri konzorcijuma i jedna kompanija, koji su ispunili uslove za drugi fazu postupka u kojoj se dostavljaju obavezujuće ponude.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Cilj je da Nikola Tesla bude najbrže rastući regionalni aerodrom

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2017

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predsednikom i direktorom međunarodnog aerodroma Inčeon u Južnoj Koreji Il Joungom Čungom, o dobroj praksi u razvoju te vazdušne luke koju bi Srbija mogla da primeni i na razvoj beogradskog aerodroma...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.